Economie kort

Curator daagt ex-top KPNQwest voor 4,2 miljard euro

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De curatoren van het failliete kabelbedrijf KPNQwest klagen beide moederbedrijven en alle commissarissen aan wegens wanbeleid. KPNQwest, waar telecombedrijf KPN en het Amerikaanse Qwest hun glasvezelactiviteiten in onderbrachten, ging in 2002 failliet en liet 4,2 miljard euro schuld na. Dat geld moet terug naar de schuldeisers, zeggen curatoren van het grootste faillissement uit de Nederlandse geschiedenis. KPNQwest legde 25.000 kilometer kabels in achttien landen en verkocht capaciteit aan derden, voornamelijk aan de eigen moederbedrijven. Uit onderzoek blijkt dat er al gesjoemeld werd met de cijfers voor de beursgang, volgens de curator.

Brussel kondigt straf aan voor eurozondaar

Door onze correspondent

Brussel. Eurolanden met te hoge begrotingstekorten, te veel staatschuld of beide moeten voor straf 0,2 procent van hun bruto binnenlands product op een geblokkeerde rekening storten. Als ze tekorten en schuld snel verminderen tot een acceptabel niveau krijgen ze dat bedrag met rente terug. Anders raken ze eerst de rente kwijt en later het bedrag zelf. Deze semi-automatische sanctie is een kernonderdeel van voorstellen die eurocommissaris Olli Rehn (Economie en Monetaire Zaken) gisteren presenteerde om de begrotingsdiscipline van eurolanden te verbeteren. Rehn doet dit op verzoek van de 27 EU-ministers van Financiën, die herhaling van de Griekse schuldencrisis willen voorkomen. Griekenland werd in april met leningen door andere eurolanden ‘gered’, omdat staatsschulden en begrotingstekorten te hoog waren om nog te corrigeren.

Zweedse auto krijgt een Duitse motor

Door een onzer redacteuren

Trollhättan. De Duitse autofabrikant BMW gaat benzinemotoren leveren aan de Zweedse fabrikant Saab. Vanaf 2012 krijgen de Zweedse auto’s de Duitse motor. Dat hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt. Voorlopig krijgt alleen het nieuwe model van de Saab 9-3, dat begin 2012 op de markt moet komen, de motor van BMW. Maar beide partijen zeiden op de persconferentie in de Saab-fabriek in Trollhättan dat ze kijken naar verdere mogelijkheden voor samenwerking. Tot nu toe worden de auto’s van Saab uitgerust met motoren van General Motors (GM).