Echte kruidenier als baas

Ahold krijgt weer een Nederlander als topman. Zijn benoeming moet uitstralen dat de naweeën van de boekhoudfraude eindelijk voorbij zijn.

Oud-Beijerland, 16/12/05. Dick Boer in een v.d. filialen van Albert Heyn. Foto: Leo van Velzen/Nrc.Hb.

Voor het eerst sinds Albert Heijn in 1989 met pensioen ging, zal Ahold weer geleid worden door een echte kruidenier. In maart treedt de Nederlander Dick Boer aan als bestuursvoorzitter. De huidige topman John Rishton wordt de hoogste baas bij Rolls Royce, het Britse luchtvaart- en defensiebedrijf.

Met de benoeming wil Ahold (118.000 werknemers, 28 miljard euro omzet vorig jaar) duidelijk maken dat het boekhoudschandaal en de lange nasleep die het bedrijf tot de rand van de afgrond bracht, echt tot het verleden behoort.

De vader van Boer runde een supermarkt in Zeeuws-Vlaanderen, waar de toekomstige topman van Ahold al op jonge leeftijd hielp. Bestuursvoorzitter Rishton prees Boer dan ook uitvoerig. „Hij heeft ongelooflijk veel kennis van supermarkten en retail. En hij heeft Albert Heijn door een extreem moeilijke periode geleid, toen consumenten en aandeelhouders sceptisch en nerveus waren.”

Nadat Ahold in februari 2003 bekend maakte dat er grootschalig gefraudeerd was met de omzet van US Foodservice, de Amerikaanse dochter van Ahold, raakte het bedrijf in crisis. De Zweed Moberg verving Cees van der Hoeven als topman. Moberg had carrière gemaakt bij IKEA en moest als buitenstaander het vertrouwen van aandeelhouders herstellen. Jurist Peter Wakkie werd bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek weggehaald om de rechtszaken af te handelen en de interne controle te verstevigen.

Het was aan Dick Boer, als directeur van Albert Heijn, het boegbeeld van Ahold, om de winkelketen weer populair te maken bij het publiek. Dat lukte. In 2003 voerde hij een prijsverlaging van honderden producten door. Onder zijn hoede breidde het marktaandeel van Albert Heijn uit van 20 naar 30 procent, zei Rishton vandaag. „Ook herstelde hij de winstmarges op producten.”

Toch waren aandeelhouders drie jaar na het boekhoudschandaal nog niet tevreden over de resultaten. Albert Heijn besloot een nieuwe koers te varen. Boer, inmiddels bestuurslid van Ahold Europa, was een van de bedenkers van de nieuwe plannen. Winkelketens werden verkocht, aandelen werden teruggekocht en de schuld verminderd.

Inmiddels is Ahold kerngezond, oordeelden Rishton en Boer vanochtend. Het bedrijf gaat zich de komende jaren concentreren op uitbreiding, aldus de vertrekkende topman. Eerder stelde Boer dat het bedrijf zich meer moet bemoeien met winkels die geen etenswaren verkopen. De grootste Albert Heijn-filialen verkopen ook meer van dat soort producten. Tegelijkertijd staat de Hema te koop. Wil Albert Heijn zelfstandig groeien, of via overnames. Of allebei. Die keuzes zijn vanaf maart aan Dick Boer.

    • Melle Garschagen