'Dode rebel niet Tanja Nijmeijer'

Het stoffelijk overschot van een vrouwelijke FARC-strijder is niet dat van de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Dat heeft zowel de procureur-generaal als het forensisch instituut in Colombia gisteren bekendgemaakt.

De niet-geïdentificeerde vrouw is een van de zeker twintig doden die vorige week vielen bij een bombardement en grondoffensief van het leger tegen het junglekamp van FARC-leider Mono Jojoy, zelf ook gedood. Ze werd met de lichamen van twee inmiddels geïdentificeerde vrouwen en die van vier mannen in de bunker van Jojoy aangetroffen.

De Colombiaanse autoriteiten hadden Nederland deze week om gebitsgegevens en vingerafdrukken van Nijmeijer gevraagd. Op basis van gebitskenmerken is vastgesteld dat zij niet deze vrouw is, aldus de autoriteiten. Een definitieve conclusie wordt pas getrokken na DNA-onderzoek.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen commentaar voordat het onderzoek officieel is afgerond.

Tanja Nijmeijer (1978) uit het Twentse Denekamp kreeg in 2007 internationale bekendheid toen haar dagboeken over haar leven bij de FARC werden gevonden. Ze sloot zich in 2002 bij de linkse rebellenbeweging aan uit onvrede met de sociale ongelijkheid en armoede in Colombia.

Of Nijmeijer nog leeft en of ze ten tijde van de aanval van de Colombiaanse strijdkrachten in het kamp was, is onzeker. Ze werkte enige jaren voor Mono Jojoy, maar zou zijn overgeplaatst naar de eenheid van commandant Mauricio. Deze leider was in het kamp ten tijde van de aanval, overleefde het echter en is nu aangewezen als de opvolger van Jojoy.

Als Nijmeijer in het kamp was, bestaat er nog altijd de kans dat ze is overleden. Niet alle doden zijn uit het gebied gehaald. Ook komt het voor dat FARC-leden zelf dode rebellen ‘anoniem’ in de jungle begraven.