David Miliband trekt zich terug

David Miliband, de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken, zal geen actieve rol meer spelen binnen de Labour-partij. Gisteren maakte hij bekend dat hij niet toetreedt tot het schaduwkabinet onder leiding van zijn broer Ed. Wel blijft hij parlementslid voor het district South Shields.

Geruchten over het vertrek van de 45-jarige Miliband circuleerden al sinds zaterdag, toen zijn jongere broer de strijd om het leiderschap van de Labour-partij won.

Ed Miliband nam maandag in zijn toespraak duidelijk afstand van voorgaande Labour-regeringen, onder meer door de inval in Irak een vergissing te noemen. David Miliband steunde als parlementslid die inval en was later als minister verantwoordelijk voor de Britse aanwezigheid in Irak.

De Britse televisie registreerde dat David niet applaudisseerde toen zijn jongere broer zijn excuses voor de inval aanbood en zich naar collega Harriet Harman boog en haar vroeg waarom zij wel klapte. David verliet vlak daarna het, nog lopende, partijcongres.

In een gesprek met de BBC zei David dat zijn broer „de vrijheid en de ruimte” moest hebben om te doen wat nodig is voor de partij, zonder afleiding. „Iedere nies, iedere verandering in lichaamstaal van mij zou worden geïnterpreteerd.” De broers zijn het oneens over een aantal fundamentele zaken. Was David Miliband gebleven dan was de broederstrijd hoe dan ook onderdeel gebleven van de oppositiepolitiek. Ed Miliband zei gisteren dat zijn schaduwkabinet zonder zijn broer zwakker is dan hij had gehoopt. Hij is er zeker van dat zijn broer in de toekomst opnieuw een politieke rol zal spelen: „Mijn deur zal altijd open staan.”

David Miliband wil nu meer tijd aan zijn familie – hij heeft twee geadopteerde zoontjes – besteden en gaat een boek schrijven.