CZ: ook bij andere operaties selectie

Zorgverzekeraar CZ schrapt binnenkort meer ziekenhuizen die ondermaats presteren. Het bedrijf sloot deze week al zes ziekenhuizen uit van borstkankeroperaties.

CZ wil bij nog vijf aandoeningen de ziekenhuizen voor zijn 3,3 miljoen klanten selecteren. De verzekeraar denkt daarbij onder meer aan prostaatkanker en liesbreuken.

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren licht toe: „Op sommige plekken is de zorg gewoon niet goed genoeg. Dus moet je ermee ophouden, vinden we.”

Medisch specialisten praten al jaren over minimumnormen waaraan artsen en ziekenhuizen moeten voldoen, maar Van der Meeren is het beu. „Het duurt te lang.” Volgens hem werkt zijn aanpak goed. „Veel ziekenhuizen hebben ons laten weten dat ze als een haas bezig zijn om van onze kwalificatie ‘matig’ naar ‘goed’ te komen.”

Van de 93 ziekenhuizen die CZ onderzocht op borstkankeroperaties, waren er volgens de verzekeraar 6 ‘te slecht’. Die worden per 1 januari uitgesloten van deze verrichting. 60 andere waren ‘matig’, 23 ‘goed’ en 40 ‘heel goed’.

Morgen maakt CZ bekend met welke 6 ziekenhuizen het geen contracten meer afsluit. Volgens Van der Meeren is de belangrijkste norm het aantal operaties. Een ziekenhuis valt af als het minder dan zeventig behandelingen van een specifieke aandoening per jaar doet. CZ vindt dat er in dat geval te weinig expertise is.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) beschikt over cijfers van de meeste ziekenhuizen die borstkankerpatiënten hadden. Ze kent zes ziekenhuizen die vorig jaar minder dan zeventig kankerpatiënten hadden. Dat waren het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, Ziekenhuis Zevenaar, Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer), De Sionsberg (Dokkum), Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg) en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. De meeste borstkankeroperaties voerde St. Antonius in Nieuwegein uit, 405.

SAZ, de vereniging van kleinere ziekenhuizen, wil publicatie van namen door CZ voorkomen. Daartoe voert ze vanmiddag in Breda een kort geding. SAZ noemt het oordeel van CZ „niet wetenschappelijk onderbouwd” en vindt dat bekendmaking van de zes uitgesloten ziekenhuizen „reputatieschade” veroorzaakt.

    • Frits Baltesen