Contador positief getest; Mosquera wordt genoemd

De internationale wielerunie UCI heeft Tourwinnaar Alberto Contador voorlopig geschorst. Bij een dopingcontrole op de tweede rustdag in Pau tijdens de Ronde van Frankrijk is in de urinestalen van de Spanjaard een minimale hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol gevonden. Dit maakte de UCI vandaag bekend tijdens de WK in het Australische Geelong.

Later op de dag berichtte de Spaanse radio Cadena Ser dat Ezequiel Mosquera tijdens de Ronde van Spanje positief is getest. De zender meldde in het geval Mosquera niet om welk middel het gaat. De 34-jarige Spanjaard werd tweede in de Vuelta en tekende onlangs een contract bij de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil.

In het geval Contador wil UCI nog niet spreken van een dopingzaak. De federatie kondigde nader onderzoek aan, in samenwerking met het wereldantidopingagentschap WADA. In het dopinglaboratorium in Keulen werd in zijn urine 50 picogram ofwel een halve nanogram van het verboden middel ontdekt. De B-test gaf dezelfde uitslag. In een persbericht spreekt de UCI van „0,00000000005 gram per milliliter. Dat is 400 keer minder dan wat een door het WADA geaccrediteerd laboratorium moet kunnen opsporen. Deze zaak vereist verder wetenschappelijk onderzoek voordat ook maar één conclusie kan worden getrokken.”

Contador, die zijn tweede Tour won met 39 seconden voorsprong op Andy Schleck, werd op 24 augustus door de UCI op de hoogte gesteld van de positieve test. Hij reed sinds de Tour geen officiële wedstrijden meer. Volgens de renner is de minimale hoeveelheid clenbuterol te wijten aan vervuilde voeding. „Alle experts die wij tot nu toe consulteerden komen eensluidend tot die conclusie”, stelt de renner in een persverklaring.

Contador is niet de eerste renner die dit jaar positief wordt bevonden op een minimale dosis clenbuterol. Op 23 maart testte de Chinees Li Fuyu positief tijdens de Driedaagse van West-Vlaanderen. Bij de renner van RadioShack werd een dosis gevonden tussen de 50 en 100 picogram. Hij werd door zijn ploeg op non-actief gesteld en door de UCI voorlopig geschorst.

Li Fuyu wordt in mei van dit jaar verdedigd door dopingdeskundige Douwe de Boer, hoofd van het antidopingprogramma van de Nederlandse ploeg Vacansoleil en voormalig directeur van het IOC-dopinglaboratorium in Lissabon. De Boer is intussen ook door Contador in de arm genomen. Tegenover het persbureau ANP zei hij: „Als een sporter ook maar één molecuul clenbuterol in zijn lijf heeft, is hij formeel de pineut. We zijn echter in een fase aangekomen dat dat wetenschappelijk gezien onzin is.”

Contador maakte na de Tour bekend dat hij volgend seizoen Astana verruilt voor de ploeg van Bjarne Riis. De Deense manager, die de broers Schleck en Fabian Cancellara ziet vertrekken, zei: „Ik zal maar niet zeggen hoe ik gereageerd heb, want dat is niet netjes.”