Commissie kapittelt Frankrijk over Roma

De Europese Commissie heeft Frankrijk gisteren een tik op de vingers gegeven voor de manier waarop het land duizenden Roma uitzet. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie begint een juridische procedure omdat Frankrijk Europese regels niet in nationale wetgeving heeft omgezet. De Commissie deinsde er echter voor terug om in het hoogopgelopen conflict over de Roma grof geschut in te zetten: Frankrijk wordt voorlopig niet vervolgd wegens discriminatie.

Volgens de Commissie past Frankrijk Europese regels voor het vrije verkeer van personen, een van de grondbeginselen van de EU, niet naar behoren toe. Die regels, die stammen uit 2004 en eigenlijk al in 2006 in de Franse wet hadden moeten staan, schrijven onder andere voor dat een gastland voorafgaand aan uitzetting de persoonlijke omstandigheden van een immigrant moet onderzoeken. Zo moeten de gezondheid van de immigrant en zijn band met het gastland onderzocht worden. De Commissie vermoedt dat Frankrijk Roma heeft uitgezet zonder individueel onderzoek.

Frankrijk heeft twee weken de tijd om op de openingszet van de Commissie te reageren. Op basis van de Franse reactie besluit de Commissie dan of het echt tot een rechtszaak zal komen. „We hebben Frankrijk onder permanent toezicht geplaatst”, zei commissaris Viviane Reding (Justitie, Mensenrechten).

De Franse regering verklaarde dat men aan alle verzoeken om informatie zal voldoen en de Franse minister van Immigratie, Eric Besson, muntte het ultimatum van de Commissie alvast om in een overwinning. „We zouden allemaal blij moeten zijn. Frankrijk komt met geheven hoofd uit de discussie met de Commissie. Het is goed nieuws voor iedereen.”

Reding liet haar staf ook onderzoeken of een klacht wegens discriminatie haalbaar zou zijn. De discriminatieklacht komt er voorlopig niet omdat er nog niet voldoende bewijzen zijn, zei Reding gisteravond in het Europees Parlement. „Maar die zaak is nog niet van tafel”.

De Commissie zou Frankrijk kunnen aanpakken voor discriminatie op basis van het Handvest van de grondrechten dat sinds eind vorig jaar deel uitmaakt van de Europese verdragen. De Commissie, die moet toezien op naleving van die verdragen, begon het discriminatieonderzoek toen een circulaire uitlekte waarin het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken lokale autoriteiten opdracht gaf de Roma-kampen met voorrang te ontmantelen. De circulaire is inmiddels ingetrokken, maar de Commissie wil graag weten wat Frankrijk heeft gedaan in de zes weken dat de circulaire van kracht was.

    • Michel Kerres