Berlusconi behoudt steun maar wordt wel afhankelijk

Premier Silvio Berlusconi heeft gisteravond een pyrrusoverwinning behaald in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden. Hij kreeg het gevraagde vertrouwen voor zijn regering, maar blijkt niet zonder de stemmen van aartsrivaal Gianfranco Fini te kunnen die hij eind juli uit zijn partij Volk van de Vrijheid heeft gezet.

Onmiddellijk na de stemming begonnen ministers en Kamerleden te speculeren over aanstaande verkiezingen. „Volgens mij krijgen we in maart verkiezingen”, liet minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) van de Lega Nord zich ontvallen, terwijl een microfoon openstond.

342 parlementariërs gaven Berlusconi het vertrouwen, maar zonder de gedoogsteun van de 34 aanhangers van Fini, zo bleek, lukt het Berlusconi nooit meer een meerderheid te behalen. Berlusconi had Fini juist willen uitschakelen. Berlusconi zette Fini in juli uit de partij na kritiek op de manier waarop Berlusconi corrupte partijgenoten de hand boven het hoofd hield. 33 partijgenoten volgden Fini echter, waardoor Berlusconi zijn Kamermeerderheid verloor.

„Ze zullen nu moeten onderhandelen over alles”, zei een ‘Finiaan’ na de stemming opgetogen. Om het zout nog dieper in Berlusconi’s wonden te wrijven, kondigde Fini aan dat zijn parlementaire groep spoedig een heuse partij zal zijn die Berlusconi op rechts zal uitdagen. „Eén ding moet je erkennen”, zei Berlusconi tegen een parlementslid van de oppositie: „Ik beleef een kloteverjaardag.” De premier werd 74.

Inderdaad is Berlusconi nog nooit live op tv zo door het slijk gehaald als tijdens het Kamerdebat. Antonio di Pietro van oppositiepartij Italië van de Waarden klaagde Berlusconi publiekelijk aan als „verkrachter van de democratie” die een „berg leugens aan de Italianen heeft verteld”. Hij noemde hem „uitvinder van een nieuwe type corruptie” en „manipulator van informatie”.