'Aanslagen beraamd op doelen in West-Europa'

Westerse inlichtingendiensten zijn plannen voor terroristische aanslagen op doelen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland op het spoor gekomen. De aanslagen zouden zijn gepland in de tribale gebieden in Pakistan, waar het terreurnetwerk Al-Qaeda opereert.

Dit heeft het Britse tv-station Sky dinsdagnacht gemeld op basis van anonieme bronnen bij inlichtingendiensten. Het zou gaan om acties waarvoor de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008 model stonden. Daarbij werden grote hotels, een station, een café en een Joods centrum aangevallen. De aanval duurde drie dagen en kostte 170 mensen het leven.

In dit geval zou het gaan om gevorderde plannen die echter nog niet rijp waren voor uitvoering. Een Britse functionaris bevestigde gisteren dat zijn dienst zich zorgen maakte over „één tot twee” terreuroperaties.

Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht. Functionarissen in Washington, die anoniem wilden blijven, leggen een verband met de toegenomen Amerikaanse aanvallen in de tribale gebieden in Pakistan met onbemande vliegtuigen met raketten. Deze maand zijn er al ten minste 21 van die aanvallen geweest, meer dan twee keer zoveel als in enige maand tot nu toe. Dinsdag zouden weer vier militante islamitische strijders zijn gedood bij een aanval in Waziristan.

In Parijs werd dinsdag de Eiffeltoren ontruimd na een bomalarm. Het bleek loos alarm, de tweede keer in een paar weken tijd.

De Franse autoriteiten hebben de laatste weken gewaarschuwd voor terreuraanslagen. Franse bronnen zeggen dat ze hiermee niet doelden op de plannen waarover Sky berichtte. Daarvan zeiden ze niet op de hoogte te zijn geweest.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de informatie over de terreurplannen te kennen. Concrete aanwijzingen voor aanslagen in Duitsland zijn er echter niet.