Weerasethakul: Call me Joe

Is de filmkunst een fossiel? Je zou denken van wel als je de korte film Empire bekijkt die de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul (1970) dit jaar als trailer voor het Weense filmfestival Viennale maakte. Weerasethakul („Just call me Joe”) won in Cannes de Gouden Palm met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Met de Viennale-trailer treedt hij in de voetsporen van Agnès Varda, Jean-Luc Godard en James Benning.

Cannes-winnaar Uncle Boonmee is vanaf 22 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien. De film is onderdeel van een groot multimediaproject met de titel Primitive. De in Chicago als multimediakunstenaar opgeleide Weerasethakul weet dat je met bewegende beelden op vele manieren verhalen kunt vertellen. Primitive is zijn commentaar op de moderne geschiedenis van zijn land, en dan vooral in het dorpje Nabua, waar in 1965 een bloederige slag plaatsvond tussen communisten en het Thaise leger, die de dorpelingen de jungle injoeg.

Dana Linssen

Meer tekst, links en filmpjes op nrc.nl/webfilm

    • Dana Linssen