Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eenvandaag. Reportage over de machtsstrijd in de wereldschaakbond FIDE, tussen de zittende voorman Kirsan Iljoemzjinov en zijn tegenstrever, oud-wereldkampioen Anatili Karpov. Multimiljonair Iljoemzjinov, president van de republiek Kalmukkië, is omstreden en trekt alle macht naar zich toe met behulp van de stemmen van kleine landen die hij met geld en diensten koopt. Anatoli Karpov wordt door veel westerse landen gesteund, omdat zij hopen dat hij de bond bevrijdt van Iljoemzjinov en de organisatie weer wat prestige kan teruggeven. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Te gast is Camiel Eurlings, de scheidend minister van Verkeer en Waterstaat, die meer asfalt op zijn naam heeft geschreven dan welke voorganger ook. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Nieuws over de laatste ontwikkelingen bij de kabinetsformatie, het regeer- en het gedoogakkoord en een reportage uit Duitsland, waar sinds de publiciteit rond het boek Duitsland schaft zichzelf af van Thilo Sarrazin aanmerkelijk grover over de multiculturele samenleving wordt gediscussieerd. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met huisdichter Nico Dijkshoorn en Jan Mulder die zijn grootste ergernissen van de maand openbaart. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw & Witteman. Voormalig minister Ab Klink (CDA) is te gast. Hij stapte ruim drie weken geleden uit de CDA-fractie. Ook heeft hij zijn zetel in de Tweede Kamer opgegeven. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Goudzoekers: nepartikelen. Consumentenprogramma met simpele vragen over complexe economische zaken. Martijn Kieft, Pieter van der Wielen en Chris Vijn onderzoeken waar ons geld terechtkomt of waar het blijft hangen. Is het kopen van namaakartikelen echt zo slecht en zelfs een bedreiging voor de industrie? Een speurtocht naar de schade van namaaktassen voor merken als Prada, Gucci en Luis Vuitton. Zijn echte tassen zoveel beter van kwaliteit? En waar en onder welke omstandigheden worden die echte tassen eigenlijk gemaakt? Ned.2,19.20-019.55u.

VPRO’s Import: Champagne spy. Documentaire van Nadav Schirman over de relatie tussen Oded Gur-Arieh en zijn vader die als spion voor de Mossad werkte, de Israëlische geheime dienst. Oded woonde als tiener in de jaren zestig met zijn vader en moeder in Parijs. Zijn vader deed zich in die tijd in Egypte voor als de Duitse paardenfokker Wolfgang Lotz met connecties in hoge kringen. Hij probeerde zo informatie te verzamelen en de ontwikkeling van anti-Israëlische wapens door Duitse wetenschappers te saboteren. Toen Lotz werd gearresteerd ontdekte zijn zoon, door een artikel over de arrestatie van zijn vader in de krant, zijn dubbelleven: hij was onder meer in Egypte met een andere vrouw getrouwd. Lotz werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar met een gevangenenruil kwam hij toch vrij. Hij keerde niet terug bij zijn eerste vrouw. Oded is diep teleurgesteld in zijn vader. Ze blijven wel contact houden. Ned.2, 23.40-1.13u.

Volt. Informatief discussieprogramma gepresenteerd door Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Met o.a. aandacht voor de impopulariteit van het beroep lasser. Al jaren raken de vacatures niet opgevuld. Wat is er mis met lassen? Filmmaker Jan Verheyen volgt een lascursus. Verder: de kant-en-klare boterham, het voorverpakte broodje en brood uit de automaat afgezet tegen de ouderwetse broodtrommel en de aankoop van tickets voor een concert van de Ierse groep U2 in Brussel via een Nederlandse website. Concertorganisator Herman Schueremans: „Als het computersysteem goed gewerkt heeft, dan zal je er niet mee binnenraken.” Ook aandacht voor de speekseltests die de Belgische politie vanaf 1 oktober mag gebruiken om te controleren op druggebruik in het verkeer. Zijn de resultaten van de speekseltest wel betrouwbaar? Kan je al tegen de lamp lopen als je de avond voordien een jointje hebt gerookt? Eén, 20.45-21.35u.

documentaire

The september issue. Documentaire over Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue. Filmmaker R.J. Cutler kreeg toestemming de productie van het septembernummer te volgen: het prestigieuze en populaire najaarsnummer van Vogue (If fashion is a religion, this is the bible). Het septembernummer van 2007 woog ruim twee kilo, er werden 13 miljoen exemplaren van verkocht. De film toont het reilen en zeilen in Vogues hoofdkwartier in Manhattan en volgt fotosessies in Parijs en Rome. De druk stijgt naarmate de deadline nadert en Wintour – ook al de inspiratiebron voor de film The Devil Wears Prada – demonstreert haar beruchte bikkelharde leiderschap. Niets haalt de uitgave zonder haar toestemming en dat zorgt vaak voor ongenoegen bij haar werknemers. Canvas, 23.10-0.45u.

sport

NOS UEFA Champions League: Tottenham Hotspur-FC Twente. Voorbeschouwing, wedstrijdverslag (vanaf 20.40u.) met analyse en een nabeschouwing van de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en FC Twente. Presentatie Toine van Peperstraten. Gevolgd door samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden. Algehele presentatie: Tom Egbers. Ned.3, 20.15-23.35u.