Toetje voor een grootse stem

Soms begin je de dag erg goed: at vanochtend mijn muesli bij de vrolijk swingende klanken van Caro Emeralds Back it up, terwijl ik in de Volkskrant een interview met haar las. Caro Emerald is een hit en een megasucces, ik zeg het maar voor wie dat nog niet weet. Ze is een mollige jonge vrouw met een dijk van een stem die verrukkelijke jazzy nummers zingt in een moderne jaren veertig-vijftig stijl. Ze heeft zichzelf helemaal uitgevonden. Dat klinkt als zo’n vervelende hedendaagse uitdrukking – „ik moest mezelf helemaal opnieuw uitvinden” – maar in haar geval is het gewoon waar: ze vond min of meer toevallig de stijl die bij haar paste, jazzy retroswing of hoe je het moet noemen, en zette Back it up op YouTube. Dat werd een ongelooflijke hit. Toen maakte ze A night like this – weer een ongelooflijke hit.

Wie het niet kent zou dat nummer echt even moeten bekijken, het filmpje zit vol mooie meisjes die een zomerliefde hebben en zolang je kijkt geloof je dat je zelf ook lange benen en mooie jurken en jeugd en dromen hebt en dat doet goed.

Intussen zingt Emerald, in een strakke jarenveertigjurk en met een rode bloem in haar haar en ze kijkt brutaal en grappig in de camera terwijl ze haar mooie volle lichaam laat deinen (ze is glamoureus dik) en echt waar, daar kan geen depressie tegenop. Afgelopen winter smolt de sneeuw om hart en huis als ik haar cd opzette.

Nu ja, toen had ze dus twee hits en ze benaderde platenmaatschappijen, maar die trokken hun neus op en toen heeft ze zelf een cd’tje gemaakt en geproduceerd met haar band die ook al zo geweldig goed is. Ik weet niet of die jongens ook allemaal op het conservatorium hebben gezeten maar dat zou best kunnen – geen dom geplonk zal ik maar zeggen.

Haar cd heeft langer de Nederlandse hitlijst aangevoerd dan enige andere plaat ooit. Dus ze denkt wel eens met plezier terug aan zo’n wat koele platenmaatschappijmanager die niet erg geïnteresseerd was. Ha!

Intussen is heel Nederland trots op haar, ze is ‘onze Caro’. Ze is de Janine Jansen van de pop. Ze moet dus voorkomen dat ze ook overwerkt raakt. Goed voor zichzelf zorgen. Dat leuke lichaam niet eng mager laten worden.

Daartoe hebben wij dan toevallig een supertoetje in de aanbieding, waarvan je net zo’n geweldig humeur krijgt als van Emeralds muziek. En dat bovendien, dit speciaal voor de drukke mensen onder ons, weinig werk is en toch een diepe rijke smaak heeft. Eet bij het lauwwarme fruit ijskoude Griekse roomyoghurt.

Verwarm de oven op 220 graden. Halveer de vijgen en de pruimen, ontpit de laatste ook. Leg ze in een ovenschaal en rasp er de citroenschil overheen. Pers de citroen en giet het sap over het fruit, doe hetzelfde met de sinaasappel.

Haal de zaadjes uit de kardemonpeulen en stamp ze even fijn in een vijzel of kneus ze met de platte kant van een mes. Strooi ze over het fruit. Schep even om. Strooi dan de donkere basterdsuiker over het geheel en zet het in de oven.

Laat een kwartiertje staan, tot de suiker goed is gesmolten en alles lekker geurt en bubbelt. Laat het fruit tot lauw afkoelen en eet het met de yoghurt.

    • Marjoleine de Vos