Sport kort

Atlete Semenya zegt af voor Gemenebest Spelen in New Delhi

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya komt niet in actie op de Gemenebest Spelen in de Indiase hoofdstad New Delhi. De wereldkampioene op de 800 meter kampt met een rugblessure. Dat heeft Tubby Reddy, voorzitter van het olympisch comité van Zuid-Afrika, gisteren meegedeeld. De Gemenebest Spelen hadden voor Semenya de bekroning van haar terugkeer moeten worden. Zij maakte deze zomer haar rentree, nadat ze maandenlang niet actief was omdat er – na haar succesvolle race op de WK, vorig jaar in Berlijn – onderzoek werd gedaan naar haar geslacht. Ze moest een seksetest ondergaan, voordat ze van de internationale atletiekfederatie IAAF toestemming kreeg weer in wedstrijden uit te komen. (ANP)

Onderbreking vlucht met menpaarden

Amsterdam. Een vliegtuig met onder meer de Nederlandse menpaarden voor de Wereldruiterspelen in Lexington is gisteren na anderhalf uur teruggekeerd naar Schiphol wegens een defecte airconditioning. Het manco kon in Amsterdam worden verholpen zonder dat de dieren uit hun boxen gehaald hoefden te worden. Wel liep de vlucht grote vertraging op. Met een nieuwe bemanning is aan het eind van de middag opnieuw koers gezet richting Cincinnati. Het toestel vervoerde 45 paarden van onder anderen de Nederlandse vierspanfavorieten IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Ook de dieren van de Duitse, Zweedse en Franse menners vlogen mee. De paarden blijven nog enige dagen in quarantaine. (ANP)

Willem II: overname Oekraïner is gerucht

Tilburg. Willem II heeft gisteren op de website openheid van zaken gegeven over de vermeende overname van de club door een Oekraïense investeerder. Volgens interim-directeur Paul Bottelier heeft hij via via gehoord van de interesse. Hij maakte meteen duidelijk dat de Tilburgers de zeggenschap over de club nooit zullen weggeven aan één persoon. „Als dat de bedoeling is, kan de beste man zich alle moeite besparen”, aldus Bottelier. Hij ontkende dat er contact is geweest met de vermeende investeerder uit Oekraïne. Willem II, dat na zeven wedstrijden met nul punten onderaan staat in de eredivisie, ontkwam afgelopen zomer ternauwernood aan faillissement. De club heeft nog een schuld van 1,4 miljoen euro. (ANP)

Nederlandse schakers gelijk tegen Cubanen

Chanty Mansisk. De Nederlandse mannenschaakploeg zakt bij de Olympiade in het Siberische Chanty Mansisk steeds verder weg op de ranglijst. Daags na de eerste nederlaag tegen Rusland III (3-1) leverde ook het duel in de zevende ronde met Cuba gisteren geen overwinning op (2-2). Oranje zakte daardoor van de tiende naar de zestiende plaats. Oekraïne gaat aan de leiding. Het winstpunt kwam op naam van Daniël Stellwagen. Jan Smeets incasseerde een nederlaag. Erwin L’Ami en Anish Giri speelden remise. De Nederlandse vrouwenploeg ging met 3-1 onderuit tegen Vietnam. Het was de vierde nederlaag. Nedeland staat 67ste. (ANP)

Geen prijzengeld in de Marathon Cup

HOOGLAND. De marathonschaatsers zullen in de Marathon Cup voorlopig alleen voor de eer strijden. De marathonsectie van schaatsbond KNSB heeft niet voldoende middelen om prijzengeld uit te keren. Dat zei marathoncoördinator Teun Breedijk gisteren. „We hebben in KPN een mooie sponsor gevonden waarmee we alle kosten voor het organiseren van deze wedstrijdenreeks hebben afgedekt”, verklaarde Breedijk. De schaatsbond zoekt nu naar een subsponsor, die het prijzengeld op tafel wil leggen. (ANP)

Team Sky trekt drie wielrenners aan

LONDEN. De Britse wielerploeg Team Sky heeft zich voor het volgend seizoen versterkt met drie renners. Het gaat om Rigoberto Uran, Xabier Zandio en Alex Dowsett. Dat maakte de ploeg gisteren bekend. De Colombiaan Uran en de Spanjaard Zandio komen over van Caisse d’Epargne en zijn vastgelegd voor de bergetappes in de grote rondes. De 21-jarige Brit Dowsett, nu nog onder contract bij Trek-Livestrong, is aangetrokken met het oog op de toekomst. (ANP)

Tennisser Del Potro verliest bij rentree

BANGKOK. De rentree van Juan Martin Del Potro is slecht verlopen. De Argentijnse tennisser verloor gisteren in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Bangkok van de Belg Olivier Rochus: 7-6 en 6-4. De voormalig nummer vier van de wereld maakte na negen maanden afwezigheid zijn rentree op de baan. Hij werd in mei geopereerd aan een polsblessure. Del Potro, die vorig jaar de US Open won, is gezakt naar de 36ste plaats op de wereldranglijst. (ANP)