Scientology op de korrel

Een van de beste hedendaagse regisseurs is Paul Thomas Anderson. Sinds vorig jaar bereidt de man een film voor waarin de Scientology Kerk – zij het onder de naam The Cause – op de korrel wordt genomen.

Goed nieuws is dat.

Eindelijk een grote, intelligente film over een sekte die veel over de tongen gaat, maar desondanks niet vaak het onderwerp van films of televisieseries vormt – wat natuurlijk alles te maken heeft met de mate waarin Hollywood (de messiaanse Tom Cruise op kop) met Scientology is verweven.

Een serie die Scientology in het verleden wel satirisch durfde op te voeren was South Park. In de aflevering waarin dit gebeurde ontbreekt Chef, een personage met de stem van Isaac Hayes, zelf een Scientology-lid. Hoewel Hayes aanvankelijk mild reageerde op de aflevering, diende kort daarna iemand vanuit de sekte zijn ontslag in. South Park-makers Parker en Stone reageerden met een aflevering waarin Chef terugkeert als gebrainwashte pedofiel en het personage Kyle een woedende menigte moet kalmeren met de woorden: „Remember Chef as the jolly old guy who always broke into song [...] be mad at that fruity little club for scrambling his brains.”

Dat Universal zowel als het agentschap River Road besloot Paul Thomas Andersons nieuwe film niet langer te ondersteunen, waardoor het project voor onbepaalde tijd werd uitgesteld, kan in principe verschillende redenen hebben. Al kan ik zelf niet meteen bedenken waarom een regisseur die zichzelf zo vaak bewees en wiens laatste film (There Will Be Blood) wereldwijd met lof werd overgoten, geen geld en vertrouwen bij elkaar zou krijgen om een nieuwe prent te draaien waarin Philip Seymour Hoffman, een acteur op het toppunt van zijn carrière, de hoofdrol zou spelen. Het vraagt geen overdreven achterdochtige aanleg om daar een nieuwe schalkse streek van ‘that fruity little club’ achter te vermoeden.

Al sinds de oprichting van Scientology door L. Ron Hubbard in de jaren vijftig staan de leden bekend om de weinig sympathieke manier waarop zij met kritiek omgaan. Hubbards derde vrouw, Mary Sue Whipp, belandde in de gevangenis omdat zij een dievenorganisatie had opgericht die compromitterende Scientology-dossiers ontvreemdde bij Interpol, de Amerikaanse belastingdienst en andere regeringsinstanties. Ook de pers viseerde zij nauwlettend. Mocht u hierna niets meer van mij vernemen, dan heeft dat dus mogelijk te maken met mensen die geloven in een 75 miljoen jaar oud ruimtewezen genaamd Xenu.

    • Annelies Verbeke