Rijksmuseum is er voor de nationale geschiedenis

Directeur Pijbes van het Rijksmuseum heeft de discussie heropend over de vraag of Nederland wel behoefte heeft aan een Nationaal Historisch Museum (NHM). Hij overtuigde mij met zijn stelling dat in dit land voor elk probleem een nieuw instituut wordt bedacht, zoals het NHM voor het gebrek aan historisch besef bij de Nederlanders én bij hun regeerders die dat gebrek hebben laten ontstaan door het geschiedenisonderwijs te marginaliseren. Het Rijksmuseum is mijn leven lang het museum geweest waar ik de nationale geschiedenis kon zien. Onder Pijbes’ voorganger kwam het idee om kunst en geschiedenis geïntegreerd te tonen. Nergens voor nodig. Het museum heeft altijd een prachtige historische afdeling gehad. Pas die in het gerenoveerde museum aan aan de moderne museale en historische opvattingen en Nederland spaart een kostbaar instituut uit. Het Rijks heeft alles: de collectie, de kennis, de traditie, de gedroomde plek. Geef het Rijks de opdracht de vaderlandse geschiedenis te tonen.

C.H. Slechte

Oud-directeur Gemeentemusea Deventer

    • C.H. Slechte
    • Oud-Directeur Gemeentemusea Deventer