Raad voor vrede met Talibaan

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gisteren een zogeheten vredesraad ingesteld die onderhandelingen met de Talibaan en andere opstandelingen moet leiden. De zeventigkoppige Hoge Raad voor Vrede moet „de enige” organisatie worden die gesprekken over vrede voert, aldus een woordvoerder.

Onder de leden van de raad zijn enkele voormalige Talibaan-strijders, belangrijke jihadisten, leden van het communistische regime uit de jaren tachtig, geestelijken, leiders van etnische groepen en enkele vrouwen. Mensenrechtenorganisaties hebben commentaar op de samenstelling: „Er zijn te veel namen die Afghanen zullen associëren met oorlogsmisdaden, krijgsheren en corruptie”, zei Rachel Reid van Human Rights Watch. „Vrouwen en meisjes vissen wederom achter het net.”

Maandag zei de Amerikaanse generaal David Petraeus dat „Talibaanleiders van heel hoog niveau contact hebben gezocht met het hoogste niveau van de Afghaanse regering” over mogelijkheden voor verzoening. Volgens de civiele vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan, de Brit Mark Sedwill, is dat proces nog in „een embryonaal stadium”. Al bekend was dat Gulbuddin Hekmatyar, die de extremistische beweging Hezb-i-Islami leidt, maanden geleden in gesprek is getreden met de regering.

Karzai toonde zich gisteren – niet voor het eerst – emotioneel over het geweld in zijn land. Huilend zei hij in een toespraak bang te zijn dat jonge Afghanen zo veel mogelijk in het buitenland naar school zullen willen gaan en vervreemd raken van Afghanistan. „Ik wil niet dat mijn zoon Mirwais een buitenlander wordt.” Verder viel hij uit tegen de internationale troepenmacht. „De NAVO zegt hier te zijn om tegen het terrorisme te vechten, maar ze zijn hier nu tien jaar en er zijn nog geen resultaten.” (AP, Reuters)