Ook sterke rol jonge Kim in partijhiërarchie

Op de conferentie van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij in Pyongyang heeft Kim Jong-un, de jongste zoon van leider Kim Jong-il, enkele belangrijke politieke posten gekregen. Voorafgaand aan de bijeenkomst was hij al tot viersterren-generaal benoemd.

Daarmee heeft Kim Jong-un in kort tijd hoge posities gekregen in de twee belangrijkste pijlers van het land: het leger en de partij. Kim Jong-un is benoemd tot lid van het Centraal Comité van de partij en tot vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie, eveneens een partijorgaan. Vader Kim Jong-il is voorzitter van beide partijorganen.

De promotie van Kim Jong-un werd gisteren bekendgemaakt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De jongste benoemingen worden algemeen beschouwd als bevestiging van de speculaties dat de jonge Kim op termijn zijn 68-jarige vader zal opvolgen.

De Chinese president Hu Jintao heeft Kim Jong-il geluk gewenst met de „succesvolle” partijconferentie, de derde in 44 jaar, maar noemde Kim Jong-un niet.

Van de jonge Kim bestaan geen foto’s waarvan de authenticiteit is bevestigd, ook niet van zijn mogelijke aanwezigheid op de conferentie.

De opmars van Kim Jong-un, die ergens in de twintig moet zijn, maar tot voor kort nooit in de officiële staatsmedia is genoemd, is volgens experts opvallend.

Leider Kim Jong-il kwam pas veertien jaar na zijn publieke debuut in 1980 aan de macht, nadat zijn vader Kim Il-sung, de grondlegger van Noord-Korea, in 1994 was overleden. De snelle promotie zou te maken hebben met de slechte gezondheid van Kim Jong-il, die in 2008 een beroerte kreeg en een broze gezondheid heeft.

De meeste buitenlandse waarnemers gaan ervan uit dat Kim Jong-un pas de nieuwe leider van Noord-Korea wordt wanneer zijn vader komt te overlijden. Tot die tijd fungeert zijn oom, Jang Song-thaek (64), als mentor.

Jang is vicevoorzitter van de Nationale Defensie Commissie en is in die positie feitelijk de tweede man van Noord-Korea, waar het leger een belangrijkere status heeft dan de leidende Arbeiderspartij. Jangs vrouw, Kim Kyong-hui (64), is een zus van Kim Jong-il en werd maandag ook tot generaal benoemd. Daarmee probeert Kim Jong-il de positie van de familiedynastie te versterken.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat de twee Korea’s, die formeel nog met elkaar in oorlog verkeren sinds de oorlog van 1950-1953, deze week voor het eerst in twee jaar militair overleg voeren. (Reuters, AP, BBC)