Ook sterke rol jonge Kim in partijhiërarchie

Op deze vandaag door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA verspreide foto zit Kim Jong-il de conferentie van de Arbeiderspartij voor, met rechts naast hem zijn zwager Jang Song-thaek en achter hem een beeld van zijn overleden vader Kim Il-sung, de grondlegger van Noord-Korea. Foto AP HAND OUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / KCNA via KNS Picture released from North Korea's official Korean Central News Agency on September 29, 2010 shows North Korean leader Kim Jong Il (C) attending the Conference of the Workers' Party of Korea in Pyongyang on September 28. HAND OUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / KCNA via KNS AFP

Op de conferentie van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij in Pyongyang heeft Kim Jong-un, de jongste zoon van leider Kim Jong-il, enkele belangrijke politieke posten gekregen. Voorafgaand aan de bijeenkomst was hij al tot viersterren-generaal benoemd.

Daarmee heeft Kim Jong-un in kort tijd hoge posities gekregen in de twee belangrijkste pijlers van het land: het leger en de partij. Kim Jong-un is benoemd tot lid van het Centraal Comité van de partij en tot vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie, eveneens een partijorgaan. Vader Kim Jong-il is voorzitter van beide partijorganen.

De promotie van Kim Jong-un werd gisteren bekendgemaakt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De jongste benoemingen worden algemeen beschouwd als bevestiging van de speculaties dat de jonge Kim op termijn zijn 68-jarige vader zal opvolgen.

De Chinese president Hu Jintao heeft Kim Jong-il geluk gewenst met de „succesvolle” partijconferentie, de derde in 44 jaar, maar noemde Kim Jong-un niet.

Van de jonge Kim bestaan geen foto’s waarvan de authenticiteit is bevestigd, ook niet van zijn mogelijke aanwezigheid op de conferentie.

De opmars van Kim Jong-un, die ergens in de twintig moet zijn, maar tot voor kort nooit in de officiële staatsmedia is genoemd, is volgens experts opvallend.

Leider Kim Jong-il kwam pas veertien jaar na zijn publieke debuut in 1980 aan de macht, nadat zijn vader Kim Il-sung, de grondlegger van Noord-Korea, in 1994 was overleden. De snelle promotie zou te maken hebben met de slechte gezondheid van Kim Jong-il, die in 2008 een beroerte kreeg en een broze gezondheid heeft.

De meeste buitenlandse waarnemers gaan ervan uit dat Kim Jong-un pas de nieuwe leider van Noord-Korea wordt wanneer zijn vader komt te overlijden. Tot die tijd fungeert zijn oom, Jang Song-thaek (64), als mentor.

Jang is vicevoorzitter van de Nationale Defensie Commissie en is in die positie feitelijk de tweede man van Noord-Korea, waar het leger een belangrijkere status heeft dan de leidende Arbeiderspartij. Jangs vrouw, Kim Kyong-hui (64), is een zus van Kim Jong-il en werd maandag ook tot generaal benoemd. Daarmee probeert Kim Jong-il de positie van de familiedynastie te versterken.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat de twee Korea’s, die formeel nog met elkaar in oorlog verkeren sinds de oorlog van 1950-1953, deze week voor het eerst in twee jaar militair overleg voeren. (Reuters, AP, BBC)