Omroepbaas wil minder voetbal en amusement

Geen Bananasplit en wellicht geen Champions League meer. Onder druk van dreigende bezuinigingen wil Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, het programmapakket versoberen. Dat betekent minder voetbal en minder amusement.

De reacties in politiek Den Haag en Hilversum zijn wisselend. „Ik vind het volslagen onbegrijpelijk dat Bananasplit moet verdwijnen. Daarmee serveert Hagoort drie miljoen kijkers af”, zegt TROS-directeur Peter Kuipers. Zijn VPRO-collega Lennart van der Meulen is blij dat Hagoort kiest voor scherpere programmering. „De publieke omroep moet niet concurreren met de commerciëlen.”

D66 juicht het toe dat Hagoort informatie en drama wil ontzien. De SP houdt vast aan een brede publieke omroep met voor elk wat wils.

In een ingezonden stuk in de Volkskrant wierp Hagoort gisteren de vraag op of de publieke omroep wel twee grote voetbalcontracten, voor de Eredivisie en de Champions League, nodig heeft. Hij stelt dat Boer zoekt Vrouw (KRO) meer publieke waarde heeft dan Wie van de Drie? (Max). Hij vindt Paul de Leeuw (VARA) onderscheidender dan Bananasplit (TROS).

Hagoort licht telefonisch toe: „We willen de lat hoger leggen en ons meer onderscheiden van de commerciële omroep. Er zijn titels in ons aanbod waarvan je je kunt afvragen of we ze wel moeten maken.”

Hagoort maakt een draai op het moment dat de grootste tegenstanders van een publieke omroep met een brede taak, VVD en PVV, de laatste hand leggen aan een regeerakkoord. Een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV zou naar verluidt 100 tot 150 miljoen willen bezuinigen op het jaarbudget van de publieke omroep (750 miljoen). Daarnaast zou ook flink gesneden worden in de Wereldomroep en het muziekcentrum van de omroep.

Hagoort stelt als bezuiniging voor om het aantal omroepen terugbrengen van 22 tot 8 en te snoeien in het aantal digitale zenders en websites.