Nederland kort

‘Branden Molukse centra vergelding uit eigen gemeenschap’

Door onze correspondenten

Enschede. De branden die in de nacht van zondag op maandag hebben gewoed in Molukse kerkgebouwen in Nijverdal en Hoogeveen zijn mogelijk „vergeldingsacties” van Molukkers zelf. Dat zegt Wim Rahajaan, algemeen bestuurslid van de Molukse Kerkvoogdijraad (MKV), die beide gebouwen beheert. De politiekorpsen in Twente en Drenthe hebben laten weten samen te werken bij de opsporing van eventuele brandstichters. Zij zien verbanden tussen de branden. Rahajaan ook. Hij vermoedt dat de branden te maken hebben met onvrede en „opgekropte, onderhuidse frustraties” binnen de Molukse kerkgemeenschap over de miljoenen die de raad is kwijtgeraakt als gevolg van verkeerde beleggingen. Dat geld was bedoeld voor het onderhoud en de nieuwbouw van Molukse kerken.

EU toont begrip voor klacht uit Nederland

Door een onzer redacteuren

Brussel. De Europese Commissie wil Nederland en enkele andere nettobetalers aan de EU tegemoetkomen. Dat heeft EU-commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) gisteren gezegd in Brussel. Nettobetalers zijn landen die meer geld aan de EU moeten bijdragen dan ze terugkrijgen in de vorm van subsidies uit EU-fondsen. Lewandowski toonde begrip voor de Nederlandse klacht dat het behoort tot de drie landen die relatief het meest kwijt zijn aan de EU. Dat bleek uit cijfers die maandag al uitlekten. Volgens de cijfers over 2009 maakt Nederland samen met Duitsland en Denemarken deel uit van de topdrie van nettobetalers. Volgens Lewandowski is het belangrijk dat er in de lidstaten draagvlak is voor de financiële afdrachten aan Brussel. Politici moeten het kunnen uitleggen aan hun achterban, zei hij. De Poolse eurocommissaris sprak van een ‘compensatiemechanisme’ om Nederland en sommige andere landen te hulp te schieten.

Utrecht handhaaft kraakverbod ook

UTRECHT. Net als Amsterdam zal ook de regio Utrecht het kraakverbod, dat op 1 oktober ingaat, handhaven. Dat hebben de korpsbeheerder, politie en justitie in de regio afgesproken. Dat meldde het Openbaar Ministerie gisteren. Wel zullen de gepastheid en de beschikbare capaciteit van politie en justitie worden meegewogen in de beslissing om in te grijpen. (ANP)