Mini mensjes in grote stad

De Britse kunstenaar Slinkachu plaatst kleine mensjes op straat en fotografeert ze. Ook in Nederland, blijkt uit het boek over hem dat morgen verschijnt.

Slinkachu's kleine mensen in actie op straat: een hommel wordt onder schot gehouden. Titel: Het zijn geen huisdieren

Een man richt zijn geweer op een dode hommel, en beschermt het meisje dat achter hem staat en haar teddybeer stevig tegen zich aandrukt.

Een vrouw zit op een peuk op straat uit te rusten.

Brandweermannetjes zijn bezig een drenkeling uit een plasje langs de stoeprand te redden, met een reddingsvlot.

Dit zijn straatscènes met ‘minimensjes’ die de Britse kunstenaar Slinkachu sinds 2006 fotografeert. Hij hoort tot de zogenoemde street artists, zoals ook de raadselachtige Britse muurschilder Banksy, die overal in de wereld anoniem hun kunstwerken in de openbare ruimte achterlaten. Van Slinkachu is alleen bekend dat zijn voornaam Steward is, dat hij een Brit van een jaar of dertig is en voormalig art director. Hij begon zijn little people aanvankelijk alleen in Londen te plaatsen en vast te leggen. Maar inmiddels veroveren de minimensjes meer steden: ook in Rotterdam en Amsterdam zijn Slinkachu’s little people neergestreken.

Hij gebruikt kleine tinnen figuurtjes uit de jaren vijftig. Slinkachu frist ze op door ze opnieuw te verven. Dan gaat hij de straat op en zoekt een goede plek om zijn poppetjes met secondelijm vast te plakken. Slinkachu fotografeert de minimensjes en laat ze verder aan hun lot over in de grote boze stad. Alleen de zeer oplettende voorbijganger komt de kleine poppetjes tegen. Vaak roept Slinkachu door de situering van zijn figuurtjes een humoristisch effect op. Zo leest een mannetje - zittend op de rand van een raam van een Londense metro de krant Metro. Vanaf een stoeprand roept een kantoorwerker met grijze regenjas en zwarte aktetas een taxi of bus, en zal dat misschien wel ongemerkt blijven doen als hij niet vertrapt wordt.

In Rotterdam heeft Slinkachu zijn minimensjes onder meer op de Maasboulevard geplaatst en gefotografeerd: als toeristen bij een bomkratertje, met De Hef op de achtergrond. Slinkachu komt soms in bizarre situaties terecht als hij op straat ligt om zijn figuurtjes vast te lijmen en te fotograferen. Een Londense politieman hield hem aan omdat hij dacht met een lijmsnuiver van doen te hebben, toen hij hem met een tube superlijm over straat zag kruipen. En tijdens zijn lijm- en fotosessie op de Amsterdamse Wallen, was hij bang vertrapt of in elkaar geslagen te worden door pooiers of toeristen.

Slinkachu is in Nederland omdat er morgen een Nederlandse, aangepaste versie van zijn fotoboek ‘Little People in the City’ gepresenteerd wordt door uitgeverij Lebowski. De titel is ‘Big Bad City’ en er staan ook foto's uit Rotterdam en Amsterdam in. Bij de boekpresentatie organiseert Lebowski een Banksy Party in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, waar Slinkachu aanwezig zal zijn. Er zijn filmpjes over street art, en de Banksy-film Exit Through the Gift Shop, die dezelfde dag in Nederland in première gaat, wordt vertoond.

Ook de Portugese straatkunstenaar Vhils, die portretkoppen in openbare muren drilt en hakt is er. En wie op straat speuren wil naar de little people: vrijdag 1 oktober wordt op het Spui in Amsterdam rond The American Book Centre een Slinkachu-treasure hunt georganiseerd.

Big Bad City: Lebowski, 156 pag, 17,50 €, ISBN 9789048801909, www.little-people.blogspot.com www.lebowskipublishers.nl

    • Lex Veldhoen