Miljardair krijgt nu 15 jaar om moord

Veel Egyptenaren waren vorig jaar verrast door het doodvonnis tegen de machtige Egyptische zakenman/politicus Hesham Talaat Moustafa wegens zijn opdracht tot de moord op een Libanese popzangeres in 2008. De miljardair en vertrouweling van president Mubaraks invloedrijke zoon Gamal Mubarak werd onaantastbaar geacht.

Maar het vonnis werd vernietigd op procedurele gronden en gisteren kwam er een veel lichtere straf uit: 15 jaar gevangenis. Omdat in Egypte een gevangenisjaar negen maanden is en aftrek voor voorarrest en goed gedrag nog kan worden verrekend, kan Moustafa binnen een paar jaar vrijkomen.

Of eerder. „Dit is het resultaat van het huwelijk tussen het regime en de rijken”, zei de hoofdredacteur van oppositiekrant Al-Arabi, Abdullah al-Sinnawi. „Het regime wil zijn mensen beschermen.”

Volgens beide rechtbanken heeft Moustafa 2 miljoen dollar betaald aan een gepensioneerde Egyptische politieman om de 31-jarige Suzanne Tamim te vermoorden in haar appartement in Dubai, omdat zij een einde had gemaakt aan hun verhouding. De doodstraf tegen de feitelijke dader werd omgezet in levenslang, dat wil zeggen 25 jaar.

Het bedrijf dat Moustafa tot zijn veroordeling leidde, de Talaat Moustafa Groep, is de grootste projectontwikkelaar van het land. Het kwam eerder dit jaar in het nieuws toen een rechtbank zijn aankoop van staatsland voor de bouw van een luxe-wijk annuleerde omdat de grond niet in een publieke veiling was aangeboden. Maar de regering kwam tussenbeide en kende het land opnieuw toe aan TMG, naar haar zeggen om het vertrouwen van internationale investeerders in Egypte niet te ondermijnen. (Reuters, AP)