'Mijnwerkers Chili over 2 weken vrij'

De 33 ingesloten mijnwerkers in Chili kunnen over twee weken worden bevrijd, mits er geen tegenslagen zijn. Een van de drie reddingstunnels die worden geboord, is met een diepte van ruim 300 meter nu al halverwege. Dat heeft de kabinetschef van de minister van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

De mijnwerkers in de San José-mijn werden op 5 augustus ingesloten toen de mijn instortte. Reddingswerkers zeiden aanvankelijk dat het tot Kerst kon duren voordat ze gered zouden kunnen worden.

In het huidige tempo zou boor ‘B’, van het type T-130, de mijnwerkers over vijf dagen kunnen bereiken. Vervolgens moeten de wanden van de schacht nog worden versterkt met metaal. Ook moet de reeds gearriveerde reddingskooi, waarin de kompels één voor één omhoog worden gehaald, aan een stalen kabel worden bevestigd. Deze capsule is 1 meter 90 hoog en iets breder dan 50 centimeter. Het zal vijftien tot twintig minuten duren om één kompel omhoog te hijsen.

Deskundigen meenden eerst dat boor ‘C’, de snelle Rig 421 die het laatst werd ingezet en nu op 110 meter diepte zit, zijn doel het eerst zou bereiken. Boor ‘A’, een Strata 950, zit weliswaar het diepst (ruim 500 meter), maar moet twee keer boren. De schacht die boor A maakt, is te smal (33 centimeter) voor de reddingskooi en moet nog worden verbreed – in tegenstelling tot de tunnels van boren B en C die met circa 70 centimeter breed genoeg zijn.

De opgesloten mijnwerkers krijgen extra zuurstof, voedsel en berichten via andere, smallere schachten. (AP)