Meer ruimte voor de Chinezen in Drenthe

Het Drents Museum wordt verbouwd en krijgt extra ruimte. Straks wil het populaire museum weer scoren met nieuwe tentoonstellingen met Chinese terracotta.

Getooid met witte bouwhelmen en zwarte laarzen lopen bezoekers over de bouwplaats van het Drents Museum in Assen. Opzichter Albert Lippens van aannemer Geveke geeft aan hoe het museum er volgend najaar uit zal zien. Veertien belangstellenden nemen een kijkje. Onder hen Ria Coers uit Hoogersmilde. Ze vindt het „heel erg” dat het Drents Museum voor een jaar dicht is. „Ze brengen hier zulke mooie dingen. Maar ik verheug me al weer op de heropening.”

Op 15 augustus dit jaar sloot het Drents Museum voor een jaar zijn deuren voor een ingrijpende renovatie en verbouwing. Er komt een nieuwe, ondergrondse tentoonstellingsvleugel bij van 1.000 vierkante meter.

Het monumentale Koetshuis wordt de nieuwe ingang. De oudbouw wordt heringericht en krijgt een nieuwe afdeling archeologie en figuratieve schilderkunst. De museumwinkel wordt nieuw en het café wordt groter. Nieuw- en oudbouw worden verbonden door een 20 meter lange onderdoorgang. De totale kosten bedragen ruim 21 miljoen en worden betaald door de provincie Drenthe.

Boven de meters diepe bouwkuip hangen grote, roodbruine buizen. „Die zorgen ervoor dat de wanden op zijn plaats blijven”, legt Lippens uit. Aan de rand van de bouwput wil architect Erick van Egeraat een grote Christusdoorn neerzetten. „Die is straks ook van buiten te zien.”

Er was behoefte aan een nieuwe permanente expositieruimte. Vooral ook omdat het Drents Museum (gemiddeld 100.000 bezoekers per jaar) zich sinds 2008 profileert met grote, internationale tentoonstellingen. In dat jaar trok een expositie over het Chinese Terracottaleger van Xian (derde eeuw voor Chr.) 354.000 bezoekers.

De heropeningsexpositie over de Chinese Tang-dynastie wordt een vervolg daarop. Na de nieuwbouw verwacht het museum jaarlijks tussen de 120.000 en 150.000 bezoekers te trekken.

Vorig jaar liep het bezoekersaantal terug tot 70.000, geeft directeur Michel van Maarseveen toe. „Een terugslag na het succes van het Terracottaleger, zoals je wel in meer musea ziet. Bovendien waren we al volop bezig met de planning van de nieuwbouw.”

Het Koetshuis staat nu op klossen. Vorig jaar oktober luidde een spectaculaire verplaatsing de bouw in. Het monumentale pand werd 25 meter naar achteren gerold, om plaats te maken voor de bouwwerkzaamheden. Begin november wordt het weer meter voor meter op zijn oude plek teruggezet. „Best spannend”, zegt Lippens. Het Koetshuis komt dan op een ongeveer 45 centimeter hoge, glazen plint te staan.