Kort nieuws Sport

Atlete Semenya niet aanwezig bij Gemenebest Spelen

Johannesburg, 29 sept. Atlete Caster Semenya komt niet in actie op de Gemenebest Spelen in India. De wereldkampioene op de 800 meter kampt met een rugblessure. Dat heeft Tubby Reddy, voorzitter van het olympisch comité van Zuid-Afrika, gisteren gemeld. De Gemenebest Spelen hadden voor Semenya de bekroning moeten worden van haar terugkeer deze zomer. De atlete was maandenlang niet actief omdat er, na haar succesvolle race op de WK, speculaties waren over haar geslacht. Ze moest een seksetest ondergaan, voordat ze van de internationale atletiekfederatie IAAF toestemming kreeg om aan wedstrijden deel te nemen. Naast Semenya hebben meer sporters besloten om niet naar India af te reizen voor de Gemenebest Spelen. Onder hen bevinden zich de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt, wereldrecordhouder op de 800 meter David Rudisha uit Kenia en de Schotse baanwielrenner Chris Hoy. (ANP)

Apen beschermen stadions New Delhi

New Delhi, 29 sept. Beveiligers van de Gemenebest Spelen in India gaan langoerapen inzetten als extra hulp. Deze zestig centimeter hoge primaten moeten zorgen dat hun kleinere soortgenoten geen overlast veroorzaken rond de sportstadions in New Delhi. Volgens de gemeenteraad van de stad zullen tien langoerapen vandaag beginnen, maar zal dit aantal groeien naar mate de Spelen, die 3 oktober beginnen, dichterbij komen. Apen lopen regelmatig rond in New Delhi, waar ze problemen veroorzaken in overheidsgebouwen en ziekenhuizen. In 2007 kwam de burgemeester van New Delhi om toen hij werd aangevallen door wilde apen. (AP)

Schaakolympiade: Nederland gelijk

Chanty Mansisk, 29 sept. De Nederlandse mannenschaakploeg

heeft bij de Olympiade met 2-2 gelijkgespeeld tegen Cuba. In het Siberische Chanty Mansisk won Daniël Stellwagen zijn partij en speelden Erwin L’Ami en Anish Giri remise. Jan Smeets verloor zijn partij. Door het gelijkspel daalde Nederland van de tiende naar de twaalfde plaats met 10 wedstrijdpunten. Oekraïne gaat na zeven van de elf ronden aan de leiding met 13 punten. De Nederlandse vrouwenploeg staat, na een 1-3 nederlaag tegen Vietnam, op de 67ste plaats. (ANP)

Cricketer Pakistan gaat in beroep

Londen, 29 sept. Salman Butt, aanvoerder van de Pakistaanse cricketploeg, heeft beroep aangetekend tegen de voorlopige schorsing die de internationale cricketfederatie hem oplegde wegens vermeende betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Butt werd begin deze maand met zijn teamgenoten Mohammad Amir en Mohammad Asif voorlopig geschorst. Zij zouden met opzet op specifieke momenten ‘no-balls’ hebben gegooid waardoor gokkers veel geld konden verdienen. (ANP)

Nominatie voor zeilsters 470-klasse

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 sept. De zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zijn genomineerd voor de titel wereld zeilster van het jaar. Het tweetal, dat uitkomt in de 470 klasse, won dit jaar de wereldtitel in Den Haag. Voor Berkhout betekende dit haar vijfde wereldtitel, waarvan ze er drie won met Marcelien de Koning en twee met Westerhof. Eerdere Nederlandse winnaars waren Carolijn Brouwer (1998) en Margriet Matthijsse (1999). De winnaar wordt op 9 november bekendgemaakt in Athene.