Kort nieuws Economie

Goudprijs en de waarde van de euro blijven stijgen

Londen, 29 sept. Goud en de euro vinden nog altijd gretig aftrek bij beleggers die niet gerust zijn op de ontwikkelingen op de aandelenmarkten. Het edelmetaal en de munt worden als veilige beleggingen gezien, nu aandelen onder druk staan door onzekerheden over de financiële sector en de kracht van het economische herstel. De goudprijs brak voor de negende keer deze maand een record en schoot in Londen naar 1.312 dollar per troy ounce (31,1 gram). De euro werd verhandeld voor 1,3620 dollar, de hoogste koers sinds medio april. (ANP)

Sanoma stopt met weekblad YES

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 sept. Sanoma Uitgevers stopt eind dit jaar met het vrouwenblad YES. De uitgever vindt dat het blad te weinig winstpotentie heeft. Sanoma gaf YES 24 jaar uit. Het blad begon als tienerblad maar verlegde de doelgroep de afgelopen jaren naar ‘levenslustige twintigers’. De oplage van YES loopt, net als die van veel vrouwentitels, al enige tijd terug. In 2006 was de gemiddelde betaalde oplage nog ruim 66.600, in 2009 was dit nog 46.700. De eerste twee kwartalen van 2010 liep de oplage verder terug tot 42.000. Het laatste nummer van YES ligt 24 december in de winkel.

Ex-premier IJsland gehoord om crisis

Reykjavik, 29 sept. Oud-premier Geir Haarde van IJsland moet voor de rechter komen. De conservatieve politicus zou medeverantwoordelijk zijn voor de bankencrisis die twee jaar geleden in zijn land begon. Het IJslandse parlement heeft gisteren bepaald dat Haarde voor de speciale rechtbank Landsdomur moet verschijnen. Haarde trad in januari 2009 af, kort nadat de grootste banken van IJsland ten onder waren gegaan. De rechter moet bepalen of Haarde schuldig is aan nalatigheid. Hij kan een straf van maximaal twee jaar krijgen. (ANP)

H&M profiteert van economisch herstel

Stockholm, 29 sept. De Zweedse kledinggigant Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een operationele winst geboekt van 5,7 miljard kroon (621,6 miljoen euro). Dat heeft H&M vandaag bekendgemaakt. De kledingketen profiteerde van het economisch herstel van de afgelopen maanden. Consumenten gaven daardoor meer uit. H&M zag de verkoop in augustus met 14 procent stijgen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het concern is in omzet de derde winkelketen van de wereld. (ANP)