Kort nieuws Economie

Claim tegen Air France-KLM

RIJSWIJK, 29 sept. Namens enkele honderden Nederlandse bedrijven dient Claims Funding International (CFI) morgen een claim in van ruim 500 miljoen euro tegen Air France-KLM. De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken van luchtvaartmaatschappijen jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer. Stuwende kracht achter de claim is verladersorganisatie EVO. „Veel van onze leden maken gebruik van vrachtvervoer door de lucht”, aldus een woordvoerder. „Tussen 2000 en 2007 hebben zij daarvoor veel te veel betaald.” Volgens EVO hebben vierhonderd Nederlandse bedrijven zich achter de claim gesteld, variërend van hele kleine verladers tot grote ondernemingen. Ook bedrijven uit andere Europese landen hebben zich aangesloten. KLM liet weten de claim niet te hebben gezien en dus ook niet te kunnen reageren. (ANP)

Buffers van banken toegenomen

AMSTERDAM, 29 sept. De buffers van Nederlandse banken om risico’s op te vangen zijn de laatste twee jaar flink toegenomen. De solvabiliteitsratio, de mate waarin het vermogen van banken mogelijke verliezen kan opvangen, is gestegen van 12 procent begin 2008 naar 14 procent in april van dit jaar. Dit staat in het kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank. (ANP)

Ben & Jerry’s ijs is niet natuurlijk

NEW YORK, 29 sept. Het populaire ijsmerk Ben & Jerry’s mag niet meer op de verpakking vermelden dat het volledig uit natuurlijke bestanddelen bestaat. Onlangs kwam aan het licht dat de fabrikant bij het gros van de smaken kunstmatige ingrediënten toevoegt. Onder druk van de Amerikaanse consumentenautoriteit CSPI moet het bedrijf de toevoeging ‘all natural’ van de verpakking halen. (ANP, DPA)