Kort nieuws Buitenland

Hongaarse omroep tegen racistisch spotje over Roma

Boedapest, 29 sept. De Hongaarse publieke omroep weigert een reclamespot van de extreemrechtse partij Jobbik uit te zenden. In de verkiezingsspot worden Roma door een meisje met een capuchon op afgeschilderd als „criminelen” en „parasieten”. Dat is volgens de zender beledigend, racistisch en dus in strijd met de uitzendregels. Het Hongaarse verkiezingscomité eist nu dat de tv de spot wel uitzendt. De zender gaat tegen die beslissing in beroep bij het hooggerechtshof. Zondag zijn in Hongarije gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar en de parlementsverkiezingen eerder dit jaar werd Jobbik telkens de derde partij van Hongarije. (AP)

Japan eist vrijlating burgers in China

TOKIO, 29 sept. Japan heeft vandaag van China de snelle vrijlating geëist van vier Japanners die kort geleden in China werden gearresteerd, omdat ze een militaire basis zouden hebben gefilmd. De Japanse eis is de nieuwste stap in het conflict tussen de landen dat begon met een schermutseling in een betwist deel van de Oost-Chinese Zee. Op 7 september botste daar een Chinees visserschip tegen twee Japanse patrouilleschepen nabij eilanden die door beide landen en door Taiwan worden geclaimd. Onder zware Chinese druk werd de kapitein van het vissersschip vorige week vrijgelaten, nadat eerder de bemanning al was vrijgelaten. (Reuters)

Mexico: geen doden aardverschuiving

Oaxaca, 29 sept. De vrees voor honderden doden door een landverschuiving in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Oaxaca is ongegrond gebleken. Volgens de laatste tellingen zijn er geen doden en worden nog elf mensen vermist. Tijdens een noodkreet op de nationale televisie sprak gouverneur Ulises Ruiz gisteren aanvankelijk van mogelijk duizend doden. De gemeente Santa María Tlahuitoltepec (circa 9.000 inwoners) werd gisternacht getroffen door een modderlawine. De orkaan Karl en tropische storm Matthew hebben in Zuid- en Midden-Amerika tot zware regenval geleid. Bij een landverschuiving in Colombia kwamen gisteren circa dertig mensen om. (AP, AFP)

Kroatië arresteert chef van douane

Zagreb, 29 sept. De Kroatische politie heeft de chef van de douanediensten gearresteerd. Hij wordt verdacht van corruptie. Volgens een woordvoerder van de politie zou de gearresteerde Mladen Barisic betrokken zijn bij een zaak waarin privébedrijven lucratieve overheidscontracten kregen zonder openbare aanbesteding. Barisic was financieel directeur van de conservatieve partij HDZ tijdens het bewind van premier Ivo Sanader, die vorig jaar zomer zonder uitleg plots aftrad. Kroatië probeert de strijd tegen corruptie op te voeren om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie. (Reuters)

Gijzeling vijftien kinderen in Nigeria

Aba, 29 sept. Scholen, banken en markten in de stad Aba in het zuidoosten van Nigeria weigerden vandaag hun deuren te openen nadat maandag vijftien kinderen op weg naar hun school werden gegijzeld. Bewoners zeggen meer overvallen te vrezen van gewapende bendes die berucht zijn om hun losgeldeisen. Volgens de politie eisen de gijzelnemers omgerekend 95.000 euro voor de vijftien schoolkinderen. De kinderen zitten op een particuliere school en hebben welvarende ouders. Aba ligt in de deelstaat Abia, aan de rand van de olierijke Nigerdelta. (BBC)

Schäuble opnieuw naar ziekenhuis

Door onze correspondent

Berlijn, 29 sept. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, moet opnieuw het ziekenhuis in om aan doorzitwonden aan zijn zitvlak te worden behandeld. De 68-jarige bewindsman is sinds een aanslag op zijn leven, twintig jaar geleden, verlamd en zit in een rolstoel. Eerder dit jaar, op het hoogtepunt van de eurocrisis, moest Schäuble zich ook al enkele weken ziek melden. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat Schäuble vanuit zijn ziekbed gewoon wil doorgaan met regeren. De minister moet minstens vier weken in het ziekenhuis blijven.