Kort nieuws Binnenland

Deetman ontmoet slachtoffers van misbruik Kerk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 sept. De commissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk onderzoek doet naar seksueel misbruik, ontmoet vanavond en vrijdag 260 misbruikslachtoffers. Met de besloten bijeenkomsten in Utrecht en Eindhoven wil de commissie onder meer in kaart brengen welke hulp slachtoffers nodig hebben. In Utrecht worden vanavond 140 slachtoffers verwacht. Bij de commissie hebben zich afgelopen maanden in totaal 900 mensen gemeld. Deetman wil volgende maand een eerste advies uitbrengen. Dat gaat over de manier waarop de Kerk de slachtoffers het beste kan helpen. Ook de rol van het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht wordt onderzocht. Over dat bureau zijn klachten binnengekomen bij Deetman.

Beleid Q-koorts was te afwachtend

Den Bosch, 29 sept. Tijdens de uitbraak van Q-koorts in 2006 hebben betrokken overheden afwachtend gereageerd. Dat wordt geconcludeerd in een onderzoek dat de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid in Noord-Brabant vandaag presenteerde. Op regionaal niveau was geen duidelijke taakverdeling, waardoor slechte maatregelen genomen werden. Volgens onderzoeker Mirte Post was het doden van geiten misschien niet nodig geweest als maatregelen strakker zouden zijn doorgevoerd. Ook de besluitvorming rondom een vaccin verliep te traag. De uitbraak van de Q-koorts was met 2.000 ziektegevallen de grootste ter wereld. Twaalf mensen overleden door de ziekte. (ANP)

Geen rijbewijs bij dodelijk ongeluk

Rijswijk, 29 sept. Een Franse vrachtwagenchauffeur die vorige week betrokken was bij de dood van een Nederlands gezin op de snelweg A6 tussen Lyon en Mâcon, had geen rijbewijs meer. Hij had het afgelopen jaar zijn punten verspeeld, waarna de Franse autoriteiten in augustus zijn rijbewijs innamen. Zowel de chauffeur als zijn werkgever is aangeklaagd voor dood door schuld, zo meldden verschillende Franse media. Door het ongeval verloren een man (35), zijn vrouw (32) en hun twee kinderen van 3 jaar en tien maanden het leven. De auto van het gezin werd verpletterd nadat de vrachtwagen een klapband kreeg. De banden van de vrachtwagen bleken niet in orde. (ANP)

R’dam onderzoekt bouwplan in ‘Hoek’

Rotterdam, 29 sept. Rotterdam gaat onderzoeken of de betrokken partijen bij een bouwproject in Hoek van Holland volledig integer hebben gehandeld. Wethouder Hamit Karakus (PvdA) heeft dat vandaag besloten na een advies daarover van de Rekenkamer Rotterdam. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland en het stadsbestuur Rotterdam zijn op verschillende fronten tekortgeschoten in het bouwproject Unicum, een toren van 70 meter hoog tegen de duinrand in Hoek van Holland. In het plan had nooit particuliere grond moeten worden betrokken. Daardoor werd het project alleen maar onnodig duurder, concludeerde de Rekenkamer. (ANP)

Afvalbedrijf mag weer bouwen

Leeuwarden, 29 sept. Afvalverwerkingsbedrijf Omrin mag weer verder bouwen aan de afvaloven in Harlingen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden vandaag bepaald. De bouwstop die de gemeente Harlingen uitvaardigde is niet terecht, vindt de rechtbank. De plannen voor de afvaloven leidden tot veel protest onder burgers en resulteerden in een aantal rechtszaken. Deze zaak was de eerste waarin Omrin zelf naar de rechter stapte. (ANP)