Iraanse blogger krijgt 19 jaar cel

Een Iraanse Canadees die bekendstaat als de ‘vader van het blog in Iran’ is door een Iraanse rechtbank tot negentien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenwerking met vijandelijke landen en propaganda tegen het islamitische systeem. De blogger, Hossein Derakhshan, werd tevens schuldig bevonden aan belediging van „islamitische heiligheden”, zo heeft de conservatieve website mashreghnews.ir gisteren bekendgemaakt.

Derakhshan (35) is omstreden in de Iraanse bloggersgemeenschap. Hij werkte als journalist in Iran voor hij in 2000 naar Canada verhuisde. Hij maakte daar naam door precieze instructies te publiceren voor blogs in de Perzische taal, het Farsi, wat een explosie van Farsi-talige blogs losmaakte.

Aanvankelijk stond hij zeer kritisch ten opzichte van het Iraanse bewind. In 2006 bezocht hij Irans aartsvijand Israël, met het argument dat hij wilde dienen als brug tussen de volkeren van de twee landen. Maar later begon hij tot woede van andere bloggers president Mahmoud Ahmadinejad te steunen omdat hij het Westen het hoofd bood, en kritiseerde hij tegenstanders van het regime in Teheran. In 2008 ging hij terug naar Iran, waar hij prompt werd opgepakt. Sindsdien zit hij gevangen, met zeer beperkt contact met advocaten en familie.

Volgens de onafhankelijke internationale Organisatie Reporters zonder Grenzen zijn de beschuldigingen tegen Derakhshan „van het begin tot het eind verzonnen”. Derakhshan betaalt volgens deze organisatie de prijs voor „interne rivaliteit en een machtsstrijd binnen het regime”.

Tegelijk werd de prominente Iraanse journalist Issa Saharkhiz tot drie jaar gevangenis veroordeeld wegens belediging op opperste leider Ali Khamenei en propaganda tegen het islamitische systeem. Saharkhiz, die vorig jaar werd gearresteerd, was adviseur van ex-parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi, een van de verslagen tegenkandidaten van Ahmadinejad in de omstreden presidentsverkiezingen in 2009.

Het aantal gevangenen in Iran is in vergelijking met een jaar geleden met 35 procent toegenomen tot 204.000 op 70 miljoen inwoners (in Nederland in 2009 13.500 op 16 miljoen). Dat heeft een woordvoerder van het gevangeniswezen bekendgemaakt. Een groot aantal zit vast op beschuldiging van drugshandel. Daarnaast zijn sinds de verkiezingen van 2009 veel politieke opposanten opgepakt. Er zijn echter geen precieze cijfers. (AFP, AP, Reuters)