Internationaal kort

Labourleider mikt in eerste toespraak op centrum-linkse koers

Door onze correspondent

Manchester. „Onverantwoorde stakingen” zullen door de nieuwe leider van de Britse Labour-partij niet worden getolereerd. „Het publiek steunt ze niet. Ik steun ze niet.” Dat zei Ed Miliband gisteren in zijn eerste toespraak in reactie op critici die hem verweten dat hij te veel leunt op steun van vakbondsleden en hem de bijnaam Red Ed hadden gegeven. De partij had naar deze woorden toegeleefd. Want hoewel de leden Miliband zaterdag hadden gekozen tot hun nieuwe leider, was niemand zeker welke koers hij zou varen. Dat blijkt eerder centrum-links dan extreemlinks te zijn, tot opluchting van sommigen. Milibands leiderschap zal worden bepaald door zijn economisch beleid. Groot-Brittannië heeft een begrotingstekort van 12 procent, en de regering zal fiks moeten bezuinigen. Milibands antwoord was gisteren dat hij niet iedere bezuinigingsmaatregel zal tegenhouden, „zolang ze eerlijk zijn”. Hij erkende verder dat voorgaande Labour-regeringen fouten hadden gemaakt. Hij zei dat Labour niet alleen had nagelaten een veerkrachtige economie achter te laten, maar ook niet had onderkend dat immigratie voor veel Britten een probleem is. De inval in Irak noemde hij opnieuw een vergissing.

Geen doodstraf voor moordenaar Libanese

Kairo. Een rechtbank heeft de doodstraf voor een Egyptische miljardair voor de moord op een Libanese popster teruggedraaid. Hesham Talaat Moustafa krijgt in plaats daarvan vijftien jaar cel. De miljardair en parlementslid van president Mubaraks partij zou in 2008 opdracht hebben gegeven tot de moord op zangeres Suzanne Tamim. Hij had een ex-politieman 2 miljoen dollar betaald om zijn ex-vriendin Tamim te vermoorden in haar appartement in Dubai. Tamim zou een huwelijksaanzoek van Moustafa hebben afgeslagen en leefde op het moment van de moord samen met een Iraakse kickbokser. Ook de straf van de ex-agent is verlicht. In plaats van de doodstraf kreeg hij levenslang, wat in de praktijk neerkomt op 25 jaar celstraf. (AP)

Karzai vraagt huilend om einde aan geweld

Kabul. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gisteren in een emotionele toespraak zijn landgenoten opgeroepen om „hun verstand te gebruiken” en het geweld af te zweren. Anders zou een hele generatie van jonge mensen naar het buitenland vluchten en de Afghaanse identiteit verliezen. „Ik wil niet dat mijn zoon Mirwais een buitenlander wordt, dat wil ik niet. Ik wil dat Mirwais Afghaan blijft”, zei Karzai, die daarop tranen in zijn ogen kreeg. Karzai veroordeelde de zelfmoordaanslag die gisteren in de Afghaanse stad Ghazni het leven kostte aan zeker zes mensen, onder wie vicegouverneur Khazim Allayar. Dit jaar is voor Afghanistan het bloedigste sinds in 2001 Amerikaanse militairen en hun bondgenoten de Talibaan verdreven. (Reuters)

Bekijk de toespraak van Karzai (met Engelse nasynchronisatie) op nrcnext.nl/links

Verdachte bekent aanval Deense krant

Kopenhagen. Drie terreurverdachten die in juli in Noorwegen zijn opgepakt, wilden vermoedelijk een aanslag plegen op de Deense krant die vier jaar geleden cartoons van de profeet Mohammed publiceerde. Dat hebben de Noorse en Deense politie gisteren bekendgemaakt. De drie mannen werden op 8 juli gearresteerd. Volgens de Noorse politie heeft een van de drie verdachten, een 37-jarige Iraakse Koerd, bekend. In 2006 publiceerde de krant Jyllands-Posten twaalf tekeningen waarop de profeet Mohammed werd afgebeeld. Na de publicatie kwamen er woedende reacties uit islamitische landen. Eerder deze maand raakte een Tsjetsjeense bokser gewond bij een kleine explosie in een hotel in Kopenhagen. Volgens de politie was de man bezig een bombrief voor te bereiden die hij naar de krant wilde te sturen. De Deense inlichtingenafdeling van de politie denkt niet dat er een verband is tussen de twee zaken. (AP)