Ik ben 85. Ik moet er niet aan denken om te stoppen

Naam: Lucia Brugman

Leeftijd: 85 jaar

Studies: Mulo, kappersopleiding, opleiding schoonheidsspecialiste

Eigen bedrijf: Schoonheidssalon L

Hoe lang heeft u deze zaak in Amsterdam-Zuid al?

„30 jaar, ik ging in april 1980 open. Ik weet het nog heel goed, de avond voor de opening dronken we champagne. En ik had nog 1 gulden en 92 cent in mijn portemonnee zitten. Al het geld dat ik had verdiend bij het bejaardentehuis had ik besteed aan het opknappen van de zaak, de huur, de verzekering, de apparatuur, de stoelen. De eerste dag kwam er niemand langs. De tweede dag stond er een vrouw voor de deur. Ik dacht: gelukkig, ik kan boodschappen halen.”

De scheiding met uw man was de reden om deze zaak te beginnen?

„Ik was 54 toen we uit elkaar gingen, ik wilde voor mijzelf kunnen zorgen. Ik reed op de snelweg [Brugman rijdt nog steeds auto, red] en bij de afslag Volendam schoot het ineens in mijn hoofd: schoonheidsspecialist. Dat kun je lang doen. Ik belde met een schoonheidsinstituut en ze hadden nog één plekje voor het nieuwe seizoen. De opleiding was vreselijk. Je deed eindeloos dezelfde oefeningen, ik wilde graag mijn eigen stijl erin gooien. Ik wist ook niet wat mij als schoonheidsspecialist te wachten stond. Niemand vertelde mij bijvoorbeeld over het geweldige contact dat je hebt. Zo heb ik klanten die hier al zeker 20 jaar komen. Soms komen mensen ook bij mij thuis eten en dan doen we Scrabble. Ik houd werk en privé wel gescheiden, het is niet zo dat vriendinnen of kennissen minder betalen dan andere klanten.”

De salon liep snel heel goed.

„Na zes maanden kwamen de Dolly Dots. Door die meiden kwamen er ineens allemaal bekende Nederlanders. Ik noem geen namen, dat is privé. Maar het werkte als een magneet, er kwamen steeds meer klanten.”

Wat is uw specialiteit?

„De diepte reiniging met peeling, stomen, knijpen en prikken. En die is belangrijk, want door verstopte poriën en geoxideerde talg gaat de huid vergroven. Ik werk met Gatineau, dat is een duur merk maar heel goed. Een behandeling heb je vanaf 67,50 euro. Dat is ook niet heel goedkoop. Maar bij de meeste salons plannen ze je in voor een uurtje, ik neem twee uur de tijd. Vroeger kletste ik wat tijdens het werk, toen dacht ik: dat moet toch niet prettig zijn voor klanten. Die willen rust. Ik zet ook geen radio aan, die horen de mensen de hele dag al. Ik wil dat ze zich lekker kunnen ontspannen. Vroeger deed ik ook manicure, lichaamsbehandeling en afslankkuren, nu niet meer.”

Waarom doet u geen afslankingen meer?

„Dat wordt me te veel. Ik ben 85 en werk sommige dagen zes uur, andere dagen minder. Soms merk ik dat ik moe ben, zoals laatst: toen had ik de hele dag gewerkt en ’s avonds mensen te eten. Nou, ik heb de hele nacht wakker gelegen. Ik dacht: ik ben te druk geweest. De volgende dag heb ik al mijn afspraken moeten afzeggen, ik was zo moe.”

Gaat u binnenkort stoppen?

„Ik krijg kippevel bij het idee. Geregeld gaat hier de telefoon, mensen vragen dan of ik al stop en of ze de locatie kunnen overnemen. Als ik de juiste persoon ontmoet dan zal ik de salon weleens overdragen. Ik zal er een keer aan moeten geloven, dat weet ik wel. Maar ik ben gelukkig. Ik begrijp ook niet dat mensen zo moeilijk doen over langer doorwerken. Dan hebben ze blijkbaar werk gedaan dat ze niet zo leuk vonden.

Andere vrouwen van mijn leeftijd houden zich 100 procent met de kleinkinderen bezig. Dat doe ik niet. Ik heb wel kleinkinderen, ik heb zelf immers zeven kinderen gekregen. Mijn vijfde kindje is jong overleden. Ik was vroeger onzeker maar na haar dood niet meer. Ze is altijd bij me.”

Toekomstplannen?

„Ik wil een computercursus volgen en op internet. Want dat kan ik niet, truttig he? Dat vind ik een gemis, het is noodzaak, niemand kan zonder.”

Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman