Goud Phinney en Pooley bij WK tijdrijden

De Britse wielrenster Emma Pooley is vandaag in het Australische Geelong wereldkampioene geworden op het onderdeel tijdrijden. Bij de beloften, renners onder de 23 jaar, ging de titel naar het Amerikaanse toptalent Taylor Phinney.

Opvallend bij de vrouwen was vooral de vijfde plaats van de oudste deelneemster, de Française Jeannie Longo-Ciprelli. Een maand voor haar 52ste verjaardag zette de dertienvoudig wereldkampioene de snelste tijd op de klok, terwijl nog elf rensters moesten finishen. Longo, die in juli haar 57ste nationale titel behaalde, legde het zware parcours van 22,9 kilometer af met een gemiddelde snelheid van ruim 40,7 kilometer per uur. Vorig seizoen eindigde ze in Mendrisio als tiende en besloot na enige aarzeling haar carrière nog met een jaar te verlengen.

De tijd van Longo werd met 43 seconden verbeterd door de Britse Pooley. De nummer twee van de olympische tijdrit in Peking 2008 had vanaf het eerste meetpunt de snelste tijd en bouwde haar voorsprong steeds verder uit. Tweede werd op vijftien seconden de Duitse Judith Arndt, derde op zestien tellen Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland. „Hier heb ik maanden naartoe geleefd”, jubelde de 27-jarige Pooley, die dit jaar rijdt voor Cervélo van de Nederlandse ploegleider Egon van Kessel.

Haar Nederlandse ploeggenote Regina Bruins (22) kwam er niet aan te pas en eindigde op bijna drie minuten als 21ste. „Het was een lastig parkoers maar ik wilde er iets van maken”, zei de enige Nederlandse deelneemster na afloop tegen persbureau ANP. Ze twijfelt over haar toekomst als tijdritspecialiste „Ik ga graag uitdagingen aan, maar als je deze uitslag ziet moet je je afvragen: wat wil ik eigenlijk?”

Bij de mannen onder 23 jaar ging de wereldtitel naar topfavoriet Phinney (20). De tweevoudig wereldkampioen achtervolging op de baan, die de ploeg van Lance Armstrong gaat verlaten voor een miljoenencontract bij BMC, veroverde zijn eerste regenboogtrui op de weg met moeite. De Australiër Luke Durbridge had steeds de snelste tussentijd, maar kwam aan de finish toch 1,9 seconde tekort op Phinney. Derde werd de Duitse belofte Marcel Kittel.

Verrassend was de zevende plaats van Tom Dumoulin (19). De Limburgse debutant was eerder dit jaar winnaar van een tijdrit in de Baby Giro. „Fantastisch”, reageerde bondscoach Aart Vierhouten. „Als hij een jaar verder is, gaat hij meedoen voor het podium.”

De internationale wielerunie UCI maakte vanmorgen bekend dat de WK op de weg in 2013 plaatsvinden in Florence. Volgend jaar zijn de WK in Kopenhagen, een jaar later in Valkenburg.