Gal leidt dressuurteam naar goud in Kentucky

Met een sterk optreden heeft dressuurruiter Edward Gal Nederland gisteren aan een gouden teammedaille geholpen bij de Wereldruiterspelen in Kentucky. Gal en zijn hengst Totilas behaalden een score van 84.043 procent. Met die verrichting maakte de ruiter uit Harskamp het goede werk van Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhoud, die maandag al een stevige basis voor het verwachte succes hadden gelegd, af.

Met zijn goede optreden deed Gal ook de diskwalificatie van Adelinde Cornelissen, eerder op de dag, een beetje vergeten. Haar paard Parzival werd uit de strijd genomen nadat het dier op zijn tong had gebeten en licht bloedde. Cornelissen mag daardoor niet meer uitkomen bij de individuele onderdelen in Kentucky. „Als Nederland een medaille wint, dan gooi ik hem weg”, zei zij vlak na haar kür teleurgesteld.

In Kentucky streefde Nederland voor het eerst in de twintig jaar lange geschiedenis van de Wereldruiterspelen concurrent Duitsland voorbij. Die ploeg sleepte tot nu toe alle gouden medailles in de wacht, maar moest ditmaal ook Groot-Brittannië voor zich dulden.

„Ik kan niet geloven dat wij goud hebben gewonnen”, stamelde Gal na zijn rit. „We hebben de afgelopen dagen zo veel tegenslag gehad.” Daarmee doelde Gal niet alleen op de diskwalificatie van Cornelissen, maar ook op de blessure van Nadine, het paard van collega en levenspartner Minderhoud, dat zaterdag op het asfalt ten val kwam. Tijdens een bezoek aan de kliniek bleek de schade mee te vallen. Wel had Nadine de dagen erna last van spierpijn.

Totilas ging goed van start in het dressuurstadion, dat plaats biedt aan 30.000 mensen. Grote fouten werden er niet gemaakt en de kleine onvolkomenheden werden eenvoudig gecompenseerd door de sterke piaffe en passage. „Ik heb geprobeerd een gedegen rit te rijden, waarbij we, als ik foutloos zou blijven, eigenlijk zeker van goud zouden zijn”, zei Gal na afloop.