Gal leidt dressuurploeg naar wereldtitel

Imke Schellekens-Bartels en Edward Gal, gevolgd door Hans Peter Minderhoud en Adelinde Cornelissen maken een ereronde na de huldiging. Foto Reuters The Netherlands' Imke Schellekens and Edward Gal control their horses during the victory lap after winning the gold medal in team dressage at the World Equestrian Games in Lexington, Kentucky September 28, 2010. REUTERS/Caren Firouz (UNITED STATES - Tags: SPORT EQUESTRIANISM) REUTERS

Met een sterk optreden heeft dressuurruiter Edward Gal Nederland gisteren aan een gouden teammedaille geholpen bij de Wereldruiterspelen in Kentucky. Gal en zijn hengst Totilas behaalden een score van 84.043 procent. Daarmee maakte hij het goede werk van Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhoud, die maandag al een stevige basis voor het verwachte succes hadden gelegd, af.

Met zijn goede optreden verzachtte Gal de pijn over de diskwalificatie van Adelinde Cornelissen, eerder op de dag. Haar paard Parzival werd uit de strijd genomen nadat het dier op zijn tong had gebeten en licht bloedde. Cornelissen mag nu niet meer uitkomen bij de individuele onderdelen in Kentucky. „Wij zitten hier met een dubbel gevoel”, gaf Gal later tijdens de persconferentie toe.

In Kentucky streefde Nederland voor het eerst concurrent Duitsland voorbij. Die ploeg won tot nu toe alle wereldtitels, maar moest ditmaal zelfs Groot-Brittannië voor zich dulden. De dressuurequipe heeft zich ook als eerste Nederlandse sportploeg genomineerd voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

„Ik kan niet geloven dat wij goud hebben gewonnen”, stamelde Gal na zijn rit. „We hebben de afgelopen dagen zo veel tegenslag gehad.” Daarmee doelde Gal niet alleen op de diskwalificatie van Cornelissen, maar ook op de blessure van Nadine, het paard van collega en levenspartner Minderhoud, dat zaterdag op het asfalt ten val kwam. Tijdens een bezoek aan de kliniek bleek de schade mee te vallen. Wel had Nadine de dagen erna last van spierpijn.

Totilas begon goed in het dressuurstadion, dat plaats biedt aan 30.000 mensen. Grote fouten werden er niet gemaakt en de kleine werden gecompenseerd door een sterke piaffe en passage. „Ik heb geprobeerd een gedegen rit te rijden, waarbij we, als ik foutloos zou blijven, zeker van goud zouden zijn”, zei Gal.