Fortis-geld voor ABN kwam uit Nederland

Om de omstreden overname van ABN Amro mogelijk te maken, heeft Fortis in 2007 bijna een miljard euro uit de reserves van zijn verzekeringsdochter in Nederland gehaald. De eigen kapitaalsbasis van het Belgisch-Nederlandse concern was te mager om de 24 miljard voor de Nederlandse tak van ABN Amro te financieren.

Dat blijkt uit het boek De Kloof van NRC Handelsblad-redacteur Piet Depuydt, over de opkomst en ondergang van Fortis, dat deze week verschijnt.

In eerste instantie wilde Fortis het interimdividend over 2007 schrappen, maar dat verdween van tafel. De raad van bestuur onder Jean-Paul Votron besloot daarom de benodigde 900 miljoen op te eisen bij de directie van het Nederlandse verzekeringsbedrijf, onder meer Amev en Fortis ASR. Topman Jos Baeten van Fortis Verzekeringen Nederland vroeg in augustus 2007 vergeefs aan De Nederlandsche Bank om het wegsluizen van de 900 miljoen euro naar België te blokkeren. Volgens Baeten zou het geld in een bodemloze put verdwijnen. Ondanks deze waarschuwing tegen de noodgreep kreeg Fortis in september op voorspraak van DNB toestemming om de Nederlandse tak van ABN Amro over te nemen. In juni 2008 zag Fortis zich alsnog genoodzaakt dividend te schrappen, wat leidde tot groot ongenoegen bij aandeelhouders, wantrouwen op de financiële markten en de uiteindelijke val van het concern in september 2008.

Fortis verkeerde al veel vroeger in nood. Pagina 15