Film van de dag

James Stewart vecht tegen verlammende hoogtevrees in Vertigo. Sueurs froides Vertigo (1958) USA James Stewart Director: Alfred Hitchcock Photo12

Vertigo. Essentiële Hitchcockthriller behoort tot de meest geciteerde films. Ex-politieman James Stewart kan uit hoogtevrees niet voorkomen dat Kim Novak de dood vindt en komt dan een vrouw tegen die als twee druppels water op haar lijkt. Vervolgens kneedt hij haar obsessief naar het evenbeeld van de overleden vrouw. In de eerste helft van de film volgt Stewart de mysterieuze vrouw, door Hitchcock en componist Bernard Herrmann begeleid met hypnotiserende camerabewegingen en romantische muziek. Zodat niet alleen Stewart, maar ook de toeschouwer wordt verleid.(Alfred Hitchcock, 1958, VS), RTL7, 0.00-2.20u.André Waardenburg

    • André Waardenburg