Een wereldbevolking die groeit, heeft veel verf nodig

De groei van AkzoNobel zal worden gerealiseerd in Azië. In Nederland komen er minder banen. En het nieuwe kabinet krijgt van topman Wijers het voordeel van de twijfel.

Hans Wijers, chief executive officer of Akzo Nobel NV, poses for a photograph during the company's second-quarter press conference at its headquarters in Amsterdam, Netherlands, on Friday, July 23, 2010. Akzo Nobel NV had second-quarter sales of 3.9 billion euros, the world’s biggest maker of paints said today in a statement. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg *** Local Caption *** Hans Wijers Bloomberg

Hans Wijers heeft sinds 2003 de leiding bij AkzoNobel. Op een bijeenkomst in Londen, waar het verf- en chemieconcern de strategie voor de komende vijf jaar bekendmaakte, blikte hij terug.

Van 2003-2008 werd het conglomeraat van AkzoNobel-bedrijven – en de bijbehorende produCten – „gestroomlijnd”. Voor Organon Biosciences, volgens beleggers een ‘kroonjuweel’, was geen toekomst meer in het verf- en chemieconcern. Begin 2007 besloot Wijers dat de farmacietak zou worden afgestoten. De verkoop leverde elf miljard euro op.

Met dit geld kon AkzoNobel een jaar later de Britse branchegenoot ICI overnemen, waarbij een deel van de chemie-activiteiten van ICI voor vier miljard euro werd doorverkocht aan het Duitse Henkel. Met deze overname werd AkzoNobel de grootste verffabrikant in de wereld.

De periode 2008-2010 was, volgens Wijers de tijd van integratie en herstructurering. De economische crisis hielp, volgens AkzoNobel topman Tex Gunning, daarbij. „Het creëerde een sfeer van urgentie. Wij moesten saneren, het economische klimaat dwong ons daartoe.” Zo’n 5.000 arbeidsplaatsen werden geschrapt.

AkzoNobel bestaat op dit moment uit een verzameling van een paar honderd bedrijven. Om efficiënt te groeien, gaat de multinational de organisatie aanpakken. Er komt een uitvoerend comité, waarin naast de vijf leden van de raad van bestuur ook vier directeuren komen te zitten. Eén daarvan is Marjan Oudeman, die een half jaar geleden opstapte bij staalbedrijf Corus. Zij gaat leiding geven aan het personeel en organisatie-beleid. De nieuwe structuur moet resulteren in een onderneming die efficiënter wordt aangestuurd om verdere groei te realiseren. Want de tijd daarvoor is volgens Wijers „absoluut aangebroken”.

De komende vijf jaar moet de omzet met ruim veertig procent groeien tot 20 miljard euro. „The trend is our friend”, zei Hans Wijers. Zo groeit de wereldbevolking – van 6,8 miljard tot 9 miljard in 2050. Veel van die mensen zullen Flexa, Sikkens of Dulux gebruiken om hun huis te schilderen. Of ze rijden in een auto die met AkzoNobel verf is gespoten. Daarbij signaleerde Wijers dat de middenklasse wereldwijd groeit en meer te besteden heeft.

Op dit moment worden in China iedere dag drie verfwinkels geopend waar AkzoNobel-verf wordt verkocht. „Binnen drie tot vijf jaar zijn we er marktleider”, aldus Tex Gunning, verantwoordelijk voor decoratieve verven.

In landen als Brazilië, India en China zal over vijf jaar meer dan de helft van de omzet van AkzoNobel worden gegenereerd. Wat betekent dit voor de werkgelegenheid in Europa?

Wijers: „Het aandeel van de omzet in Europa daalt van 39 naar 32 procent. Dat zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.”

Bij AkzoNobel werken op dit moment 55.000 mensen, waarvan 4.800 in Nederland. Hoeveel zijn dat er over vijf jaar?

„Wereldwijd schat ik zo’n 70.000 à 75.000. In Nederland zal de werkgelegenheid – door verbeteringen in de arbeidsproductiviteit – waarschijnlijk licht dalen. Maar op het terrein van onderzoek en ontwikkeling blijft Nederland met laboratoria in Deventer en Sassenheim erg belangrijk.”

U presenteert in Londen uw ambities. Morgen presenteren VVD-leider Mark Rutte, CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen en PVV-voorman Geert Wilders in Den Haag hun ambities voor Nederland.

„Ik hoop op een gunstig ondernemersklimaat. Dat de staatsschuld wordt gesaneerd en veel aandacht voor onderwijs en scholing...

En de rol van de PVV?

„Nederland heeft een lange traditie van tolerantie. Dat schept verplichtingen. We geven het kabinet het voordeel van de twijfel.”

Maakt de kritische houding van Geert Wilders ten opzichte van de islam het ondernemen in islamitische landen moeilijker?

„Ik voorzie niet direct problemen. We hebben goede relaties in die landen opgebouwd.”

    • Cees Banning