Een trainer met een vlekje

Harry Redknapp is trainer van Tottenham Hotspur, dat tegen FC Twente speelt.

Hij is bezorgd over de ontwikkeling van trainers en spelers in Engeland.

Harry Redknapp: "Jonge voetballers die een profcontract krijgen denken dat ze het dan al gemaakt hebben." Foto ProShots Football - Tottenham Hotspur v Manchester City Barclays Premier League - White Hart Lane - 14/8/10 Tottenham Hotspur manager Harry Redknapp Mandatory Credit: Action Images / Andrew Couldridge Livepic NO ONLINE/INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE +44 (0) 207 864 9000. Pro Shots

Harry Redknapp moest in de jaren tachtig als beginnend manager van het bescheiden Bournemouth vaak improviseren. Zo bleken voor een verre uitwedstrijd tegen Darlington een teambus en hotel financieel niet haalbaar. Redknapp huurde twee minibusjes en speelde met de materiaalman voor chauffeur. Bij aankomst in Darlington geraakte de ploeg eerst niet eens binnen de hekken van het stadion, omdat de bewaker niet kon geloven dat het gezelschap de tegenstander van die avond was. Maar Bournemouth won en de spelers zongen de volle terugreis van zeven uur naar het zuiden.

Anekdotes als deze heeft Redknapp (63) in overvloed na bijna dertig jaar als trainer in het Engelse profvoetbal. De huidige manager van Tottenham Hotspur, vanavond tegenstander van FC Twente in de tweede groepswedstrijd in de Champions League, wordt vaak neergezet als de getapte volksjongen, de oud-speler die op handige wijze iedereen voor zich wint. Hij dankt zijn imago naar eigen zeggen vooral aan zijn zware accent, overgehouden aan zijn jeugd in het havengebied van Oost-Londen.

Maar Redknapp, vader van oud-profspeler Jamie Redknapp en oom van international John Terry, vertelt zijn smeuïge verhalen niet zonder reden. Hij zag hoe Italiaanse, Spaanse en Franse trainers de meest gewilde banen kregen in de Premier League, na de intrede van clubeigenaars van over de hele wereld. Zo is Redknapp pas de vierde Engelse trainer in de geschiedenis van de Champions League en de enige in dit seizoen. Zelfs de bondscoach, Fabio Capello, is een buitenlander, al maakte de voetbalbond FA bekend dat voor diens opvolging naar een Engelsman wordt gezocht.

Velen vinden dat Redknapp de Italiaan moet opvolgen, wegens zijn senioriteit, kwaliteiten als people manager en succes bij Tottenham Hotspur, dat nu achtste staat. Zelf zegt hij na contracten bij Bournemouth, West Ham United, Portsmouth – waarmee hij in 2008 de FA Cup won – en Southampton voorlopig op zijn plek te zijn bij de club in Noord-Londen, die na de verrassende vierde plaats van vorig seizoen debuteert in de Champions League. Ook heeft hij het gevoel dat de FA hem niet ziet zitten, onder meer wegens een arrestatie vanwege vermeende fraude en valsheid in geschrifte in 2007. Redknapp hoopt op een kans voor een jonge, talentvolle Engelsman die net als hij in een van de lagere competities is begonnen als trainer, zei hij vorig jaar.

Redknapp heeft niet alleen zorgen over de ontwikkeling van Engelse managers, maar ook over voetballers van eigen bodem. „We geven vijftienjarigen al vierjarige contracten”, zei hij eerder dit seizoen in Daily Mail. „Tegen de tijd dat ze achttien jaar zijn, verdienen ze zesduizend pond in de week, plus bonussen. Dat maakt ze gemakkelijk. Ik denk dat veel jongens hun honger verliezen. Ze krijgen een profcontract en denken dat ze het hebben gemaakt, werken niet hard genoeg en blijven niet na de training nog op het veld om te oefenen.”

Het systeem van voetbalacademies komt de weerbaarheid van jonge Engelse spelers niet ten goede, stelt Redknapp. Zelf trainde hij als jeugdspeler bij West Ham United op een betonnen veldje. „De opkomst van Afrikaanse spelers zal steeds sterker worden”, voorspelde hij in The Daily Telegraph. „Sulley Muntari vertelde me in onze tijd bij Portsmouth dat hij geen gras had gezien toen hij opgroeide in Ghana. Voetbal was zijn weg daarvandaan. De toekomstige Engelse topspelers zijn zwarte kinderen of jongens van gemengde afkomst uit arme wijken. Zij zijn nog heel hongerig, zoals de joodse boksers in Oost-Londen na de Tweede Wereldoorlog.”

Honger is juist wat Redknapp gisteren prees in zijn laatste aankoop Rafael van der Vaart. De Oranje-international kwam op de laatste dag van de transfertermijn voor elf miljoen euro over van Real Madrid en geldt bij de Spurs intussen als koopje. „Hij wil altijd winnen en elke dag hard werken”, zei Redknapp bij zijn voorbeschouwing in White Hart Lane. Van der Vaart heeft tegen FC Twente een basisplaats in de ploeg die het zonder William Gallas, Ledley King, Michael Dawson, Jonathan Woodgate, Younes Kaboul en Jermain Defoe moet stellen. Redknapp: „Hij is altijd in beweging, wil steeds de bal. Hij heeft weinig ruimte nodig en gebruikt zijn lichaam goed. Zelfs als hij wordt gedekt kan hij de bal altijd aannemen, een grote kwaliteit. En hij heeft een geweldige linkervoet. Rafael is een goede jongen om erbij te hebben.”

    • Michiel Dekker