Dromen met Kortjakje

Kortjakje door Max. Vanaf 5 jaar. Gezien 26/9 Schouwburg Amstelveen. Tournee t/m 2/1. Inl: tgmax.nl ***

Kortjakje is bedlegerig. Haar vader, een schilder, stuurt haar steeds terug naar bed. Zij valt in slaap en droomt dat de zon is ontvoerd. Met haar schaduw, leuk verongelijkt gespeeld door Jef Van gestel („Je loopt altijd over me heen”), gaat ze op zoek. Daarbij geholpen door een kraai, een roversdochter, sterren, vissen en bloemen.

Kortjakje, een kindervoorstelling van Moniek Merkx voor Max, is sprookjesachtig en magisch, maar lijkt wel als twee druppels water op haar eerdere voorstelling Wie is er bang voor rood, blauw en geel. Met computeranimaties, geprojecteerd op de speelvloer en het decor, worden kleurrijke droombeelden opgeroepen. Blauwe, rode en gele werelden wisselen elkaar af.

We zijn in de ruimte tussen de sterren en het volgende moment in een golvende zee, tussen kwallen en een zeemeermin. Kortjakje heeft het voorzien op haar rode laarsjes, voor de regen. Dan ontmoet ze een slaperig maanmannetje, een enge Blauwbaard en een stel rovers dat ruzie maakt. Best eng voor vijfjarigen, maar sprookjes zijn gruwelijk.

Medleys van Nederlandse kinderliedjes komen voorbij. Lekker herkenbaar. De grande finale is werkelijk groots: de ijskoningin, die lijkt te reiken tot de nok van het theater en de zon gevangenhoudt onder haar gigantische rok, is een formidabele rol van René Geerlings, die ook al heel grappig was als kraai en als zeemeermin.

    • Elisabeth Heijkoop