De Zeeuw met bravoure terug, Seedorf geniet van ovatie

Ajax 1 AC Milan 1

Ruststand 1-1. 23. El Hamdaoui 1-0, 37. Ibrahimovic 1-1. Scheidsrechter: Brych (Dui). Toeschouwers: 51.276

Demy de Zeeuw (27) en Clarence Seedorf (34) keerden gisteravond allebei met een goed gevoel terug in de Arena. De Zeeuw heroverde na een moeilijke periode een basisplaats bij Ajax en revancheerde zich in een duel met AC Milan voor de blamage tegen Real Madrid. „Dit voelde zowel voor Ajax als voor mezelf als een eerherstel”, sprak de international. Seedorf kreeg als routinier van de Italiaanse grootmacht een staande ovatie van het Amsterdamse publiek. „Dat was een kippenvelmoment. Het is mooi om te zien dat ik bij de Ajax-fans nog diep in het hart zit”, stelde de nummer tien van AC Milan.

Het duel tussen Ajax en AC Milan in Groep G van de Champions League stond in het teken van de revanche. De onervaren formatie van Martin Jol werd twee weken geleden weggespeeld in Estadio Santiago Bernabéu. De Zeeuw speelde een van zijn zwakste wedstrijden in dienst van Ajax en verloor daarna zijn plaats in het elftal aan de Zweed Rasmus Lindgren. Clubicoon Johan Cruijff hekelde in harde bewoordingen het spel van de club, waarmee hij ooit zelf de wereld veroverde.

In aanloop naar het duel met AC Milan nam Jol zijn middenvelder De Zeeuw apart en schonk hem na de wedstrijden tegen Feyenoord en FC Twente weer vertrouwen. „Ik heb een positief gesprek gevoerd met de trainer. Het was achteraf goed voor me dat Jol me met mijn neus op de feiten heeft gedrukt”, zei De Zeeuw gisteravond na het 1-1 gelijkspel tegen AC Milan. „Ik was een paar weken achtereen aan het kwakkelen geweest en stak niet goed in mijn vel. In het veld wil je dan soms wegduiken. Dat kan niet op dit niveau. Bij Ajax moet je je juist laten gelden. Na een paar wedstrijden rust ben ik weer helemaal fit. Ik denk dat het een goede les voor me is geweest.”

In de uren voor het eerste Champions-Leagueduel in de Arena sinds 2006, heerste allerminst een uitgelaten stemming. Dat kwam mede doordat het zogenoemde sfeervak actie voerde tegen de hoge toegangsprijzen. Na zes minuten lieten de Ajax-fans met rookbommen en vuurwerk de matte stemming omslaan. De arbiter legde de wedstrijd even stil waardoor Ajax een boete van de UEFA tegemoet kan zien.

Het enthousiasme van het publiek sloeg over op de spelers. Aan de hand van de getergde De Zeeuw en de van een schorsing teruggekeerde Luís Suarez en Jan Vertonghen, liet Ajax in een uitverkochte Arena tegen AC Milan zien dat de ploeg wel iets te zoeken heeft in de Champions League. Met name in de eerste helft speelde de koploper uit de eredivisie met flair en bravoure. De beloning volgde in de 23ste minuut toen Mounir El Hamdaoui de openingstreffer maakte. Aan het doelpunt ging een schitterende actie van Suarez vooraf, die de bal door de benen van Alessandro Nesta speelde en hem vervolgens panklaar legde voor de spits van Ajax.

Na het verrassende doelpunt ging Ajax volgens De Zeeuw te veel op twee gedachten hinken. Doorgaan of gas terugnemen? „We hadden misschien wat meer durf moeten tonen en het wat slimmer uit moeten spelen”, zei De Zeeuw. „Misschien had er dan zelfs meer voor ons ingezeten. We hebben in elk geval laten zien dat we op dit niveau kunnen voetballen. Tegen Real Madrid werden we helemaal overlopen. Dat was een wedstrijd om snel te vergeten. AC Milan is een geslepen ploeg, die met steekballen van Seedorf en Andrea Pirlo opeens heel gevaarlijk kan zijn. Het doelpunt van AC Milan was daar het bewijs van.”

Nadat Seedorf eerder zonder succes zijn ploeggenoot Robinho twee keer alleen voor Maarten Stekelenburg had gezet, was het in de 37ste minuut wel raak. De Nederlander van AC Milan passte de bal op oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic, die vanuit buitenspelpositie de gelijkmaker binnen tikte. Ajax speelde op dat moment even met tien man omdat linksback Vurnon Anita met een gekneusd kuitbeen op de grond lag. De Zeeuw: „Juist op dat soort momenten slaat een ploeg als AC Milan toe. Je ziet dan hoe slim een speler als Seedorf is.”

AC Milan was tevreden met een gelijkspel en Ajax kon na rust de tegenstander niet langer zijn wil opleggen. „In de tweede helft speelden we alleen nog maar de lange bal”, verzuchtte De Zeeuw. „Al met al moeten we tevreden zijn over het resultaat.” De moegestreden De Zeeuw werd in de 79ste minuut vervangen door Lindgren. Zes minuten later verliet Seedorf het veld voor Ignazio Abate.

Voor Seedorf was de 85ste minuut een persoonlijk hoogtepunt toen het publiek hem met een klaterend applaus naar de kant begeleidde. Het voelde voor de ooit in Amsterdam verguisde voetballer als een applauswissel. „Ja, zo kwam het bijna over. Als je zo beloond wordt op de plek waar voor mij alles is begonnen, dan is dat alleen maar mooi. Ajax heeft tegen ons met veel meer flair en durf gespeeld dan in Madrid. Ze hebben gevochten voor een gelijkspel. Of Cruijff trots op dit Ajax zou zijn? Dat weet ik niet.” En dan met een brede lach: „ Ik denk dat het belangrijker is dat Jol trots op zijn spelers is.”

Ajax moet zich nu richten op een dubbele confrontatie met Auxerre. Een derde plaats geeft recht op doorstroming naar de Europa League. „We moeten eerst voor het hoogste gaan”, zei De Zeeuw weer met enig bravoure.

    • Koen Greven