De Kleinste Korte Film

TNT Post brengt vandaag een nieuwe postzegel uit. Deze filmpostzegel, nu te koop, is een hommage aan de Nederlandse film en het Nederlands Filmfestival. Regisseur Anton Corbijn maakte een film, getiteld De Kleinste Kortste film, van één seconde met actrice Carice van Houten. Vervolgens zijn de losse beelden over elkaar heen gedrukt. Door de zegel heen en weer te bewegen, ontstaat beweging – als bij een 3D-ansichtkaart. Door dit zogeheten ‘lenticulaire’ effect ontstaat een minifilm van één seconde. Van de 5 seconden, 120 frames, die Anton Corbijn schoot, gebruikt hij er 30. Het ‘filmpje’ verbeeldt „op speelse wijze de verhouding tussen acteur en regisseur”, aldus TNT. Het is niet Van Houten’s eigen hand die te zien is, maar die van Corbijn. Corbijn geeft aan, Van Houten bijt. De postzegel is ook een ode aan het Nederlandse landschap en refereert aan een Kinderpostzegel uit 1951, aldus TNT. Die kinderpostzegel toonde een meisje met een molen. TNT Post vroeg bureau KesselsKramer om een filmpostzegel en Erik Kessels kwam met het idee om een film te maken en de postzegel zélf tot filmmedium te maken. Vormgever Pieter Leendertse, van KesselsKramer: „Corbijn draaide een film van ruim één seconde. Daarmee ontstond misschien wel de kortste volledige speelfilm ooit. In deze ene seconde vindt namelijk een volledig verhaal plaats. Een Nederlands verhaal, door de rol van de windmolen.” De film gaat vanavond in première op het Nederlands Filmfestival. De site van TNT Post toont de film vanaf morgen.