De camera als medeplichtige

Cultklassieker C’est arrivé pres de chez vous (Het gebeurde bij u om de hoek) schokt na achttien jaar nog steeds. Een sensatie was het, deze Waalse no-budget film waarin een filmploeg een seriemoordenaar volgt. Ben lijkt een aimabele kletsmajoor, het moorden is aanvankelijk humoristisch. Maar gaandeweg groeit het ongemak, zeker als Ben een kind smoort. En wordt de filmploeg medeplichtig: het escaleert van slepen met een lijk tot groepsverkrachting. C’est arrivé gaat over geweld als amusement dat iedereen – media, toeschouwers – medeplichtig maakt. Twee jaar na C’est arrivé opperde Oliver Stone in het bombastische Natural Born Killers hetzelfde.

Van de makers is nadien weinig meer vernomen. Benoît Poelvoorde slaagde als acteur, Rémy Belvaux ging in de reclame en pleegde zelfmoord, André Bonzel doet nog wel eens camerawerk. Jammer, want C’est arrivé zit onder zijn ongepolijste uiterlijk razend knap in elkaar.

Door Coen van Zwol

C’est arrivé pres de chez vous. Regie: Rémy Belvaux, André Bonzel, Benoît Poelvoorde, Dvd.

    • Coen van Zwol