Curator eist 4,2 miljard euro van KPNQwest

De curatoren van het failliete kabelbedrijf KPNQwest klagen beide moederbedrijven en alle commissarissen aan wegens wanbeleid. KPNQwest, waar telecombedrijf KPN en het Amerikaanse Qwest hun glasvezelactiviteiten in onderbrachten, viel in 2002 om en liet 4,2 miljard euro schuld na. Dat geld moet terug naar de schuldeisers, zeggen de curatoren van het grootste faillissement uit de Nederlandse geschiedenis.

KPNQwest legde 25.000 kilometer kabels in achttien landen en verkocht capaciteit aan derden, voornamelijk aan de eigen moederbedrijven. Uit onderzoek blijkt dat er al gesjoemeld werd met de cijfers voor de beursgang in 1999, zegt curator Marcel Windt: „De prijzen kelderden met 40 tot 80 procent, maar de omzet werd kunstmatig hoog gehouden door op het einde van het kwartaal een paar grote transacties te doen.” Daarbij werd de omzet van de totale contractlooptijd, bijvoorbeeld twintig jaar, meegerekend. In feite zou slechts een fractie van dat bedrag meegeteld mogen worden, aldus Windt. „De inkomsten waren maar de helft van wat werd gerapporteerd.” Uit mailwisselingen zou blijken dat er gezocht werd naar nep-omzet om elk kwartaal de cijfers op te krikken.

KPNQwest werd geleid door John McMaster, bijgestaan door elf commissarissen. Daar zaten ook drie vertegenwoordigers van KPN bij, onder wie het huidige bestuurslid Eelco Blok. Hij is een mogelijke opvolger van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, die volgend jaar vertrekt.

Nederlandse beleggers, verenigd in de VEB, spraken eerder dit jaar een schikking af met de moederbedrijven, maar de Ondernemingskamer wees het akkoord af. KPN wil geen commentaar geven. De zaak dient op 11 januari 2011.