Consument is zeker gebaat bij zonnestroom

‘Zon en wind vormen een doodlopende weg’ stond boven het artikel van prof. L.J. Giling (Opiniepagina, 13 september). Als zijn oud- student ben ik totaal verrast door zijn conclusie. Ja, als je je ten doel stelt om de hele Nederlandse energievoorziening, inclusief transport en verwarming, alleen op te wekken met zon en wind in Nederland is het eenvoudig om te concluderen dat je daar wel veel oppervlak voor nodig hebt en dat het duur zal zijn.

Het wordt heel anders als je gebruik maakt van alle andere duurzame bronnen en van de regio. Waterkracht uit Scandinavië, biomassa, opslag in waterbassins, bodemwarmte voor verwarming, geothermie et cetera in combinatie met zon en wind, en de technologieën toepast waar ze het meest effectief zijn. Niemand vraagt om een oplossing die is gebaseerd op alleen zon en wind. En een doodlopende weg is het zeker niet.

Vraag het onze buurlanden. In Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gaan miljarden om in wind- en zonnestroom. Het zijn sectoren waarin tienduizenden mensen werken. Laten we dat niet negeren. Daardoor is de afgelopen vijftien jaar de prijs van wind- en zonnestroom drastisch gedaald. De zonnepanelen worden vooral op daken geplaatst, dus landkosten zijn er vaak niet. Ook bij wind wordt het land of de zee meervoudig gebruikt.

Als je de rekensom eenvoudig maakt, kost een kWh zonnestroom nu ongeveer net zoveel als netstroom voor een particulier. Twintig jaar vast. Zonnestroom is voor de consument gewoon een prima investering.

M. van Schalkwijk

Managing Director Centrosolar Benelux, Tiel

    • M. van Schalkwijk
    • Managing Director Centrosolar Benelux