Charmante Krokodillenbende

Krokodillenbende. Regie: Christian Ditter. Met: Nick Romeo Reimann, Fabian Halbig, Leonie Tepe.In: 11 bioscopen. ****

Kinderen met geheime clubs doen het altijd goed in de film en vooral in de Europese betere jeugdfilm is het een geliefde formule om de ‘usual suspects’ samen te brengen. In Krokodillenbende (gebaseerd op Max von der Grüns al eerder verfilmde en in het Duitse taalgebied nog steeds populaire jeugdboek Vorstadtkrokodile uit 1976) zijn dat bijvoorbeeld hoofdpersoon Hannes, zoon van een alleenstaande moeder, stotteraar Peter en Frank die van zijn dronken vader en criminele broer te duchten heeft.

Terwijl Hannes tijdens het afleggen van zijn ontgroeningsproef in de nostalgische periferie van het Ruhrgebied bijna door het dak van een oude steenfabriek zakt, wordt hij in een Rear Window-achtige scène gered door verlamde Kai, die het allemaal van een afstandje door zijn telescoop gadeslaat en net op tijd de brandweer alarmeert. Begin van de vriendschap tussen Hannes en Kai, niet helemaal naar zin van de overige ‘Krokodillen’ die al een Griek en een lichtautistische nerd in hun gelederen hebben verwelkomd, maar even geen zin hebben in een gehandicapte erbij.

Het moge duidelijk zijn: Krokodillenbende scheert met flair langs clichés – kinderen zijn wreed én loyaal – en speelt ermee, want uiteindelijk weet iedereen je te verrassen. Maar eerst moet de bende achter een echte bende aan, in klassieke avonturenmodus met spannende fiets- en rolstoelachtervolgingen. Pakkend, vakkundig en charmant.

    • Dana Linssen