BMW gaat motoren aan Saab leveren

De Duitse autofabrikant BMW gaat benzinemotoren leveren aan de Zweedse fabrikant Saab. Vanaf 2012 krijgen de Zweedse auto’s de Duitse motor. Dat hebben beide partijen vandaag bekendgemaakt.

Voorlopig krijgt alleen het nieuwe model van de Saab 9-3, dat begin 2012 op de markt moet komen, de motor van BMW. Maar beide partijen zeiden op de persconferentie in de Saab-fabriek in Trollhättan dat ze kijken naar verdere mogelijkheden voor samenwerking. Tot nu toe worden de auto’s van Saab uitgerust met motoren van General Motors (GM).

De Zweedse autofabrikant werd begin dit jaar overgenomen van het Amerikaanse GM door de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker. GM wilde van het merk af, omdat het al jaren verlies leed.

De overname van Saab en de financiering van de plannen om Saab in 2012 weer winstgevend te maken kosten in totaal rond de 1 miljard dollar (786 miljoen euro). Financiële details over de samenwerking met BMW werden niet bekendgemaakt, maar Spyker-topman Victor Muller zei dat die al was meegenomen in het financiële plan om het merk weer winstgevend te maken. Hij noemt de samenwerking „de belangrijkste mijlpaal” sinds de overname van Saab begin dit jaar.

Topman Muller verwacht dat Saab met de motoren van BMW meer auto’s zal verkopen, omdat de Saab-auto’s er een „hoger profiel” van krijgen. BMW levert volgens hem de beste motoren „in het premium segment”. Afgelopen half jaar verkocht Saab 10.500 auto’s. Het bedrijf haalde een omzet van 243 miljoen euro en maakte een verlies van 139 miljoen euro. In 2012 denkt Saab met de verkoop van 120.000 auto’s weer winstgevend te zijn.

Saab is ook nog in onderhandeling met andere partners voor samenwerking. Zo hoopt de fabrikant in de nabije toekomst een kleine Saab te ontwikkelen, maar daarvoor is een financiële partner nodig. Morgen presenteert Saab in Parijs een elektrische Saab, die in samenwerking met een Amerikaans bedrijf gemaakt is.

BMW-topman Ian Robertson zei dat de samenwerking met Saab past in de strategie van de Duitse fabrikant om meer onderdelen en technologie aan andere partijen te verkopen. De motoren die BMW aan Saab gaat leveren, worden gemaakt in een BMW-fabriek in Groot-Brittannië. De motoren zitten ook in de Mini.