Beetje privacy en internet zou fijn zijn

Buitenlandse studenten in Nederland betalen veel voor slechte huisvesting. In Wageningen pikken de studenten het niet meer.

In een voormalige kantoorvleugel van hotel het Hof van Wageningen zijn 120 buitenlandse studenten ondergebracht. Boven: douchen in een container. Beneden: koken in keuken annex eetzaal annex washok. Meer foto's op nrc.nl/binnenland. Foto's Merlin Daleman Nederland, Wageningen, 28-09-10 Studenten wonen tijdelijk in een zijaanbouw van een hotel. Dit zijn de douches voor 120 man die buiten zijn. © Foto Merlin Daleman

In het buitenland studeren en verblijven in een driesterrenhotel – het kan slechter. De 120 buitenlandse studenten die sinds het begin van dit collegejaar wonen in het Hof van Wageningen denken daar anders over. Bij gebrek aan woonruimte zijn ze ondergebracht in een voormalige kantoorvleugel van dit hotel en dat bevalt ze niet best.

De studenten zijn hun woonomstandigheden zo beu, dat ze de Wageningen Universiteit deze week de wacht hebben aangezegd: als de toestand niet onmiddellijk verbetert, voldoen ze hun huur niet meer. Ze betalen 240 euro per maand voor hun woonruimte – kantoren omgebouwd tot studentenkamers. Een kleine gemeenschappelijke ruimte dient als washok, eetzaal en keuken. Er zijn vier heren- en vier damestoiletten. Douchen kan in een container, buiten. De temperatuur van het water is niet te regelen. „Het is of heel koud, of heel warm”, zegt de Colombiaanse Catalina Angel.

De studenten betalen evenveel als ze zouden betalen voor de kamers die hun beloofd waren. „Maar we moeten de kamers delen, soms met zijn drieën. We betalen soms dus 750 euro voor één kamer”, zegt Catalina. Dat zouden ze niet erg vinden als de omstandigheden anders waren. „Maar ik zou graag wat privacy hebben. Of een werkende internetverbinding”, zegt de Bulgaarse Detelina Donchera. „Studeren gaat onder deze omstandigheden gewoon niet.”

Een woordvoerder van Wageningen Universiteit laat in een reactie weten dat er inderdaad het een en ander mis is, maar dat hij de hele zaak „een storm in een glas water” vindt. „Ik begrijp niet dat de studenten het zo laten escaleren. We proberen de omstandigheden zo snel mogelijk te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze naar reguliere huisvesting kunnen. Dat ze hun huur niet meer willen betalen, is voor ons onacceptabel.”

Een overleg gisteravond tussen studenten, universiteit en management van het hotel heeft er niet toe geleid dat de partijen dichter tot elkaar zijn gekomen.

Het aantal buitenlandse studenten dat naar Nederland komt, groeit jaarlijks. Wageningen is dan ook niet de enige stad waar de huisvesting van deze studenten voor problemen zorgt. De Saxion Hogeschool in Enschede en Deventer bijvoorbeeld is sinds begin september dringend op zoek naar woonruimte voor enkele tientallen buitenlandse studenten.

Saxion is de laatste weken voor de start van het collegejaar verrast door een toestroom van studenten uit EU-landen. „Buitenlandse studenten zijn vaak niet op de hoogte van de particuliere kamermarkt in Nederland”, zegt Chris van den Borne, directeur internationalisering van Saxion. In veel andere landen wonen studenten op campussen. Nederland heeft een meer particuliere markt voor studentenwoningen. „Wij kunnen studenten niet van kamers voorzien”, zegt Van den Borne. Maar omdat een grote groep nu nog zonder kamer zit, helpt Saxion met zoeken.

Als buitenlandse studenten een kamer vinden, is die vaak prijzig. Short Stay Solutions, een onderdeel van de Stichting Studentenhuisvesting (SSH), voorziet veel studenten van kamers in Utrecht en Leeuwarden. Tijdelijke kamers voor buitenlandse studenten van rond de 400 euro zijn niet uitzonderlijk. Nederlandse studenten betalen rond de 250 euro voor kamers van dezelfde omvang.

Buitenlandse studenten in Short Stay-woningen maken geen aanspraak op huurbescherming. Ook krijgen ze, mochten de servicekosten lager uitvallen, het te veel betaalde bedrag niet terug. „De huur die wij vragen, dekt de werkelijke kosten”, zegt een woordvoerder van de SSH. „De hogere kosten komen door het meubileren van de kamer.”

Of al die extra huur echt naar het inrichten van kamers gaat, is de vraag. De Deense Karoline Hansen woont in een van de panden van SSH Short Stay in Utrecht. Er is getekend op de muur, ze heeft geen licht aan het plafond en de vloer is ook niet goed onderhouden, vertelt de Deense ontevreden. „Ik betaal 415 euro en ik heb niet eens een wasbak.”

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat de komst van buitenlandse studenten naar Nederland „belangrijk is voor versterking van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Nederland”. Studentensteden achter de broek zitten om de huisvesting te verbeteren, zal het ministerie echter niet doen. „Die verantwoordelijkheid ligt bij andere partijen.”

    • Bart Funnekotter
    • Thomas Moerman