Antikraak in een zwembad

Wonen in een klooster in Brabant

Het kraakverbod geldt vanaf vrijdag. Kraken is dan een misdrijf. Toch zullen gemeenten en woningbouwcorporaties de komende jaren meer uitbesteden aan antikraakbureaus, voorspelden verschillende bureaus eerder in deze krant.

Fotografen Janus van den Eijnden en Tom Lievense besloten antikraakwoningen te fotograferen. Van den Eijnden: „We hebben geprobeerd bijzondere panden uit te kiezen. En te laten zien hoe mensen zich zoiets eigen maken. Want wat doe je met een zwembad? En hoe krijg je 1.600 vierkante meter gezellig?

„Je ziet dat mensen zich aan hun omgeving aanpassen. De bewoonster van het hotel heeft haar inrichting op de oorspronkelijke staat afgestemd. En van een kantoor worden de bewoners netjes en geordend.

„Antikraak ligt gevoelig. Niet iedereen wil laten zien dat hij een huis heeft dat leegstaat, vandaar dat we de precieze locaties achterwege moesten laten.”

Antikraak is populair bij vastgoedeigenaren die verloedering van hun leegstaande huis, kantoor of vuurtoren willen tegengaan. Het is ook populair bij jongeren die weinig geld hebben voor woonruimte.

Maar er zijn keerzijden. Kraakwachten zouden wurgcontracten moeten afsluiten waarin hun recht op privacy en huisvrede nodeloos wordt ingeperkt, stellen critici.

Ze tekenen vrijwillig, zeggen antikraakbureaus. En ze wonen gratis.

En soms dus ook bijzonder. In een zwembad, in een klooster of een disco.

Het werk van Janus van den Eijnden en Tom Lievense wordt binnenkort geëxposeerd in een antikraakpand. Kijk voor meer informatie op www.janusvandeneijnden.nl en www.tomlievense.nl

    • Lineke Nieber
    • Marleen Luijt