'Alexandrië' vanuit de lucht gezien

Kandahar. Dit is een foto van de Afghaanse stad Kandahar, afgelopen dinsdag gemaakt vanuit een Amerikaans militair vliegtuig. Kandahar is de op twee na grootste stad van Afghanistan met meer dan 450.000 inwoners, alleen Kabul en Herat tellen meer inwoners. Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) stichtte de stad als 'Alexandrië', zoals de veroveraar vele steden naar zichzelf vernoemde. De naam van deze stad evolueerde via Skander-Skandar-Kandar tot uiteindelijk het huidige Kandahar. Het ligt strategisch op de handelsroutes die India en het Midden-Oosten met elkaar verbinden. Kandahar kende vele overheersers: de Arabieren (vanaf de 7de eeuw), Turken (10de eeuw), Mongolen (12de eeuw) en Indiërs (16de eeuw). Later werd de stad veroverd door de Perzen. Ook is de stad tijdelijk in Britse handen geweest (1839-1842 en 1879-1881). Afghanistan vierde - na het sluiten van het vredesverdrag van Gandamak met Engeland - haar onaghankelijkheid op 19 augustus 1919. An aerial view of a part of Kandahar City, as seen from a U.S. military helicopter September 28, 2010. REUTERS/Erik de Castro (AFGHANISTAN - Tags: SOCIETY) REUTERS

Dit is een foto van de Afghaanse stad Kandahar, afgelopen dinsdag gemaakt vanuit een Amerikaans militair vliegtuig.

Kandahar is de op twee na grootste stad van Afghanistan met meer dan 450.000 inwoners, alleen Kabul en Herat tellen meer inwoners.

Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) stichtte de stad als ‘Alexandrië’, zoals de veroveraar vele steden naar zichzelf vernoemde. De naam van deze stad evolueerde via Skander-Skandar-Kandar tot uiteindelijk het huidige Kandahar. Het ligt strategisch op de handelsroutes die India en het Midden-Oosten met elkaar verbinden.

Kandahar kende vele overheersers: de Arabieren (vanaf de 7de eeuw), Turken (10de eeuw), Mongolen (12de eeuw) en Indiërs (16de eeuw). Later werd de stad veroverd door de Perzen. Ook is de stad tijdelijk in Britse handen geweest (1839-1842 en 1879-1881). Afghanistan vierde – na het sluiten van het vredesverdrag van Gandamak met Engeland – haar onafhankelijkheid op 19 augustus 1919.