Ajax herstelt de reputatieschade

Ajax blijft na echec tegen Real Madrid in de Arena wel op de been tegen AC Milan.

Ploeg laat Cruijff zien dat het wel degelijk wat te zoeken heeft in Champions League.

Ajax-AC Milan stond in het teken van de revanche. De Amsterdamse voetbalclub wilde na de afgang twee weken geleden tegen Real Madrid aan de wereld en aan oud-voetballer Johan Cruijff laten zien dat de roodwitten wel degelijk iets te zoeken hebben in de Champions League. Ajax tankte met een 1-1 gelijkspel het nodige vertrouwen.

In de uren voor het eerste Champions Leagueduel in de Arena sinds 2006, heerste allerminst een uitgelaten stemming onder de fans van Ajax. Alsof het publiek bevreesd was voor een nieuwe oorwassing door een Europese topclub. De oud-Ajacieden Clarence Seedorf en Zlatan Ibrahimovic kregen applaus van de fans. Na het eerste fluitsignaal van de Duitse scheidsrechter Felix Brych was het alles behalve ‘elektrisch’ op de tribunes. Dat kwam mede omdat het zogenoemde sfeervak actie voerde tegen de hoge toegangsprijzen.

De formatie van coach Martin Jol begon voorzichtig aan het tweede duel in Groep G. Het geroutineerde AC Milan liet in de beginfase rustig de bal van voet naar voet gaan. Italiaanse ploegen gaan in Europese uitwedstrijden nu eenmaal nooit furieus van start. Na zes minuten lieten de actievoerende Ajax-fans met rookbommen en vuurwerk de matte stemming opeens omslaan. De arbiter legde de wedstrijd even stil waardoor Ajax vrijwel zeker een boete van de UEFA tegemoet kan zien.

Het enthousiasme van het fanatieke publiek sloeg over op de spelers van Ajax. Aan de hand van aanvoerder Luís Suarez wierpen de voetballers van de koploper van de eredivisie de schroom van zich af en gingen brutaal op zoek naar de openingstreffer. Nadat Robinho in de vijftiende minuut na een pass van Seedorf de bal niet langs Maarten Stekelenburg kreeg, was het Mounir El Hamdaoui die de Arena met een doelpunt in de 23ste minuut opnieuw in vuur en vlam zette. De spits nam daarmee sportieve wraak op zijn criticasters, die hem vorig jaar als aanvaller van AZ in de Champions League te licht hadden bevonden.

Aan het doelpunt van El Hamdaoui ging een schitterende actie van Suarez vooraf. De Uruguayaan, die twee weken geleden in Madrid door een schorsing ontbrak, stoomde op zijn geheel eigen wijze het strafschopgebied binnen en legde de bal panklaar in de voeten van zijn medespeler. Suarez en El Hamdaoui vierden het eerste doelpunt van Ajax alsof er al een prijs was veroverd.

AC Milan bleef rustig en ging op zoek naar sportieve revanche. Na een half uur spelen zette Seedorf opnieuw Robinho alleen voor Stekelenburg, maar de Braziliaan schoot naast. In de 37ste minuut volgde dan toch de gelijkmaker van de Italiaanse grootmacht. Seedorf bediende Ibrahimovic, die eenvoudig de bal binnen tikte.

De assist zal genoegdoening betekenen voor Seedorf, die gisteravond in de Arena een ovatie kreeg toen hij werd gewisseld. Het Amsterdamse publiek klapte voor de 34-jarige Nederlander van AC Milan, die in 1995 als ‘godenzoon’ met Ajax in een finale tegen zijn huidige werkgever de Champions League veroverde. In het verleden werd Seedorf meer dan eens uitgefloten door het Nederlandse publiek. Ibrahimovic snoerde met zijn doelpunt de mensen de mond die vorig seizoen bij FC Barcelona niet in hem geloofden. De Zweedse spits is bij AC Milan weer helemaal opgebloeid.

Met de gelijkmaker vermoordde Ibrahimovic wel de wedstrijd. In de tweede helft speelden beide ploegen vooral om niet te verliezen. Alleen invaller Kevin-Prince Boateng kreeg valk voor tijd nog een kans. Stekelenburg redde knap. Ajax voorkwam daarmee nieuw gezichtsverlies en AC Milan was tevreden met een punt. Het verouderde elftal van coach Massimiliano Allegri kon niet imponeren. Daar was het AC Milan ook niet om te doen geweest. De Italiaanse club was voor een gelijkspelletje naar Amsterdam gekomen en gunde Ajax een beetje zijn revanche.

Ajax en AC Milan konden zo beiden met een tevreden gevoel terugkijken, maar Cruijff zal zeker in de tweede helft niet meer op het puntje van zijn stoel hebben gezeten.

    • Koen Greven